Så mycket el levererade Västerviks första solpark i fjol

Nu har Västerviks första stora solpark börjat leverera el till elnätet. Årligen ska den producera 15,1 gigawattimmar, vilket motsvarar ungefär 750 eluppvärmda villor.

Parken utanför Fårhult.

Parken utanför Fårhult.

Foto: Solgrid

Västervik2025-01-19 14:00

Svänger man av från väg 40 mot Fårhult, en bit från Ankarsrum, möts man snart av ett långt fält av solpaneler på sin högra sida. Från vägen är det svårt att få någon överblick – men på drönarbilder från ovan avtecknar sig en nära 20 hektar stort område, som avgränsas av vägarna och skogskanten. På ett fält bredvid är ytterligare ett antal solpaneler placerade. 

Anläggningen är den första och största hittills i sitt slag som byggts i Västerviks kommun. Projektet drogs igång av företaget Universal Kraft Nordic för runt fem år sedan, men togs sedan över av det norska bolaget Solgrid. 

undefined
Drönarbild över solcellsanläggningen, som är den första stora parken i Västerviks kommun.

Under tiden solpanelerna sattes upp drabbades man av en fräck stöld som försenade projektet något. Men i övrigt har det generellt gått bra, säger Rikard Nylander, som är ansvarig för den svenska delen av företaget. 

– Men vi hade lite utmaningar med elnätsanslutningen, det tog längre tid att driftsätta än planerat, säger han. 

I augusti förra året anslöts anläggningen till elnätet, och under 2024 hann den bara med att leverera 4,4 gigawattimmar energi. Men framöver kommer den alltså att producera drygt 15 gigawattimmar per år, enligt Solgrid. 

Det kan jämföras med ett av Lerviks sju vindkraftverk, som årligen ska producera drygt 17 gigawattimmar. 

Vad behöver göras med parken nu när den är igång? 

– Det behövs inte så mycket underhåll alls, det är det som är det fina med solcellsparkerna. Gräset under panelerna måste klippas en till två gånger per år, och vi behöver ha en viss övervakning, men den är inte bemannad. Vi byter ut delar om det skulle behövas, och besiktigar parken någon gång om året. 

Ni utsattes ju för en stöld under arbetet, hur ser stöldrisken ut nu? 

– När väl panelerna är monterade går stöldrisken ner ordentligt, det skulle ta lång tid att montera ner dem. De stölder som varit i Sverige har varit av sådant som är upplagrat. 

undefined
Marina Crnoja är projektledare på Solgrid.

Hela området är instängslat, så att stora djur inte ska kunna ta sig in. Men Marina Crnoja, projektledare på Solgrid, berättar att det kommer finnas ett litet glapp där småvilt kan ta sig in och ut. Det är inte farligt för djur att röra sig i parken. 

– Allt är beröringssäkert, säger Marina Crnoja. 

Hur länge håller solpanelerna? 

– Hela parken har en livslängd på ungefär 40 år, säger Rikard Nylander. 

Mest el produceras förstås när solen lyser som mest. 

– Men det produceras även el när det är molnigt, så länge det är dagsljus. 

Mörghult Solpark

Mörghult solpark är den andra solpark som Solgrid byggt i Sverige, och även den största. Marken där parken byggts bestod tidigare av åker- och skogsmark. I anslutning till fastigheten står en tranformatorstation som nyligen byggts om, vilket underlättade anslutning av anläggningen till elnätet. Huvudentreprenör för byggnationen var Solkompaniet.

Den färdiga parken ägs till 90 procent av företaget Encavis och till 10 procent av Solgrid. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!