En orsak till det förhållandevis höga lyftet var att man inte hunnit med någon lönerevision 2016. Det var alltså två års revisioner man skulle ta ställning till. Påslaget för 2016 blev 3 5000 kronor, och för 2017 4 000 kronor. Det betyder en löneökningstakt på mer än fem procent om året. Påslaget 2015 låg i samma härad: 3 500 kronor.
En löneökningstakt på mer än fem procent om året är betydligt högre än avtalen för de flesta yrkesgrupper. Är det relevant att göra en sådan jämförelse?– Ja, det är en relevant jämförelse, svarar Dan Nilsson, som hänvisar till att löneutvecklingen för vd:ar har varit stark, och att Gunnar Boman legat jämförelsevis lågt.
– Vi har varit återhållsamma längre tillbaka. Nu har vi sett att de investeringar som gjorts de senaste åren gett resultat. Då tyckte vi att vi kunde höja lönen.
Gunnar Boman själv hänvisar också till att han legat lågt jämfört med chefer för liknande anläggningar i branschen. Han lägger till att han varit Lysingsbadet trogen under lång tid.
I sammanhanget kan nämnas att det varit diskusion om vem som ska sätta lönen, och hur det ska gå till. I ett förslag i våras skulle moderbolaget Västervik Förvaltnings AB få ett huvudansvar. Västervik Resorts styrelse stod dock fast vid att den ville ha ett starkt inflytande över vd-lönen.
Det slutade i en kompromiss med delat ansvar.
Dan Nilsson motiverar styrelsens kamp för att få behålla sitt inflytande med att man uppfattar Västervik Resort som en mer självständig enhet än flera andra kommunägda bolag.
– Vi är inte på samma sätt en del av kommunkoncernen. Skrivningen underlättar om det skulle komma in ytterligare en delägare.
Är ni på jakt efter ytterligare en delägare?– Inte aktivt, men skulle det dyka upp en delägare som kan vara med utveckla verksamheten så håller vi dörren öppen.