SĂ„ mycket specialkost lagas i VĂ€stervik

Alla kan inte Àta allt. Kommunens kostverksamhet lagar 300 portioner med specialkost till skolorna varje dag.

Mat. I VÀsterviks kommun lagas 300 luncher specialkost per dag till barn i förskola och skola.

Mat. I VÀsterviks kommun lagas 300 luncher specialkost per dag till barn i förskola och skola.

Foto: Henrik Radhe

VĂ€stervik2017-03-19 08:00

I VÀsterviks kommun serveras 6 500 portioner lunch i skola och förskola per dag. PÄ alla grundskolor och VÀsterviks gymnasium serveras tvÄ olika rÀtter och ett vegetariskt alternativ. Utöver detta serveras Àven cirka 300 portioner specialkost som lagas i köket pÄ Ludvigborgsskolan.

Av de 300 portioner som Ă€r specialkost Ă€r största delen lagad till de barn och ungdomar som Ă€r överkĂ€nsliga mot laktos – alltsĂ„ mjölk och mjölkprodukter.

– LĂ€karintyg krĂ€vs för medicinska skĂ€l och de ska förnyas vart tredje Ă„r. Medicinska skĂ€l kan vara gluten- eller laktosintolerans, skriver Gina Svensson, kostchef i VĂ€sterviks kommun, i ett mejlsvar till VT.

Det serveras Àven portioner som Àr lakto-ovo-vegetariska (vegetarisk kost som inkluderar mjölk och Àgg) och vegankost (kost som bara innehÄller vegetabilier). För den hÀr kosten, som inte serveras av medicinska skÀl, utan etiska eller religiösa, krÀvs underskrift frÄn vÄrdnadshavare och skolsköterska.

– Villkoret för att fĂ„ specialkost av icke medicinska skĂ€l Ă€r att barnet Ă€ter samma mat i hemmet och det ska intygas via en blankett frĂ„n vĂ„rdnadshavaren.

Utbudet av lunch grundar sig pÄ skollagens krav pÄ nÀringsriktiga mÄltider och resurser inom kostverksamheten. Man följer Àven Livsmedelsverkets rÄd och riktlinjer.

Enligt Gina Svensson har önskemÄl om ekologisk och nÀrproducerade rÄvaror ökat. FörÀldrar vill till exempel att köttet som deras barn Àter ska vara frÄn Sverige. Faktum Àr att det kött som serveras nu Àr till största del svenskt.

– I och med det nya livsmedelsanbudet köper vi nötkött frĂ„n Dackebygdens kött i Virserum och flĂ€skkött frĂ„n HĂ„kans glada utegrisar i Brantestad. MĂ„nga rĂ„varor och produkter Ă€r ekologiska, men vi kan inte tillgodose önskemĂ„let om ekologiskt och nĂ€rproducerat till hundra procent.

Kan man se förÀndringar om matönskemÄl i takt med att olika dieter och trender avbyter varandra?

– Vi ser olika önskemĂ„l av dieter efter olika trender nĂ€r det dyker upp i media. NĂ€r det skrivs till exempel om djurtransporter och liknande, ser vi en viss ökning av antalet elever som vill Ă€ta veganskt.

Kan kommunens kostverksamhet möta alla olika önskemÄl?

– Specialkoster Ă€r resurskrĂ€vande och kostar mer Ă€n den vanliga maten. Om det skulle bli ett beslut pĂ„ att vi ska servera fler olika rĂ€tter Ă€n vad vi gör idag sĂ„ behöver vi tillskott av bĂ„de pengar och personal.

Bilderna Àr arkivbilder och har ingenting med skolorna som nÀmns i artikeln att göra.
Bilderna Àr arkivbilder och har ingenting med skolorna som nÀmns i artikeln att göra.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!