Nu är det klart för nya bostäder vid området Jättegrytan/Gåserum, nära Ljungbergaskolan. Kommunfullmäktige sa på måndagen ja till att både sälja mark till en privat entreprenör, och att godkänna detaljplanen för området.
VT har tidigare skrivit om planerna på bostäder i ett område som ringas in av Gåserums gård, Vattentornsvägen, Ljungbergaskolan samt bostadsområdena på Grytstigen och Jurastigen. Peter Gustafsson, med sitt företag Hellerborgs Fastighetsutveckling AB, föreslogs få köpa marken för 9,8 miljoner kronor och det är också han som har tagit fram detaljplanen för området. En entreprenör har visat intresse för att bygga uppemot 200 nya bostäder på platsen vilket skulle innebära ett välkommet tillskott av familjer till området.
Men marken såldes inte utan debatt. Såväl SD som MP ville återremittera ärendet, då de ansåg att det finns frågetecken kring affären. Börje Nordström (SD) påpekade bland annat att det i handlingarna inte framgår vem intressenten som vill bygga bostäder på marken är, och att bolaget som står bakom köpet är likvidationspliktigt.
Oppositionens Marcus Fridlund (S) förklarade att hans parti ställer sig bakom försäljningen, med brasklappen att man i fortsättningen bör göra saker i rätt ordning, det vill säga först värdering, sen sätta en prissumma. I det här fallet skedde detta i omvänd ordning vilket kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) delvis skyllde på den förra majoriteten, som var den som tecknade det ursprungliga exploateringsavtalet. Han ansåg dock att intresset av nya bostäder väger tungt och förklarade sig positiv till beslutet.
Efter votering blev det ingen återremiss utan fullmäktige tog alltså beslutet att sälja marken.
Därefter antogs den detaljplan som utarbetats under fem års tid, utan vidare diskussioner.
Fullmäktige godkände också flera rapporter och utredningar, bland annat om hur de följer upp sina avtal, jobbar förebyggande mot mutor och jäv och arbetar brottsförebyggande.
Övriga beslut som fattades på mötet var bland annat:
- Att ställa sig bakom Smålandshamnar AB:s föreslagna investering i en ny linkran där kommunen även ingår ett borgensåtagande.
- Att revidera kommunfullmäktiges arbetsordning. Ändringarna var främst redaktionella och syftade till att göra rutinerna tydligare och bättre överensstämmande med gällande lagstiftning och delegation.
- Att avslå en ungdomsmotion som gått flera varv i politikens rullor och som syftar till att ge Västerviksbor och turister guidning i form av linjer i asfalten i olika färger. Något som politiker och tjänstemän i princip tyckte var en bra idé, men som de tror bättre kan genomföras i digital form.