Bättre förbindelser med Vimmerby, Oskarshamn, Kalmar och Linköping är vad Västerviksborna kommer att få för den skattehöjning som landstinget vill göra vid årsskiftet.
I veckan ska kommunstyrelsen i Västervik ta ställning till den uppgörelse om kollektivtrafiken i länet som landstinget och länets kommuner fattat. Vid förhandlingsbordet har landstingsrådet Anders Henriksson (S) och Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson (M) suttit. Uppgörelsen går ut på att landstinget tar över hela ansvaret för kollektivtrafiken, och att det de närmaste åren ska göras en satsning på utökad trafik.
För att få råd med satsningen kommer landstinget att få höja skatten. Enligt förslag med 25 öre per intjänad hundralapp, med start vid årsskiftet.
Vad kommer länsborna att få för de pengarna?
Satsningen kommer att göras på ett antal strategiska stråk. Redan 2006 pekade länstrafiken ut ett antal stråk som man ville satsa på.
- I princip går satsningen ut på tätare turer mellan huvudorterna i länets kommuner, säger Carl-Johan Bodell, vd för Kalmar läns trafik.
Förebilden är hämtad från Skåne där en liknande satsning gett goda resultat. I stora drag ser konceptet ut på följande vis:
Styva tidtabeller. Som resenär ska det vara lätt att förstå tidtabellerna. Bussarna ska gå med jämna mellanrum över dagen, till exempel en gång i timmen. Alla avgångar vid samma minutslag till exempel "kvart över".
Snabbare resor. Priset för snabbheten är att stoppen blir färre. Bussen går inte in i orter som ligger vid sidan av de stora stråken.
- Det är lite kontroversiellt. Åker du mellan två större orter, vill du inte ha en massa stopp i mindre orter på vägen. Bor du i en av de mindre orterna är synen en annan, säger Christer Olson, marknads- och informationsansvarig på KLT.
Olson bor själv i en sådan ort. Rockneby utanför Kalmar. Han får ta cykeln ut till E22 för att kliva på bussen.
Ett exempel i Västerviks kommun är Ankarsrum där man ska bygga en busshållplats, med pendlarparkering, utanför tätorten vid väg 35. Syftet är att få ner restiden för bussen mellan Västervik och Vimmerby.
Christer Olson tror att just sträckan mellan Västervik och Vimmerby är en sträcka där det finns potential.
- Där finns det redan en tradition av pendling.