Så ska bolaget klara underskottet på 5,8 miljoner

Nästan 5,8 miljoner kronor. Så stort är Västerviks miljö och energis sammanlagda underskott för verksamhetsgrenen hushållsavfall.

Västerviks miljö och energi har redan tagit hänsyn till det ackumulerade underskottet genom att höja taxan.

Västerviks miljö och energi har redan tagit hänsyn till det ackumulerade underskottet genom att höja taxan.

Foto: Kristin Ekstrand

Västervik2020-08-27 06:00

Enligt Per Allerth, vd för Västerviks miljö och energi, VMEAB, har bolaget tre år på sig att rätta till ett ackumulerat, sammanlagt, underskott.

– Avfallshanteringen ska drivas enligt självkostnadsprincipen och enligt det regelverk som finns måste man återställa ett underskott eller ett överskott. Alltså taxan i ett sånt här system är regulatorn kan man säga, det som reglerar plus eller minus, säger han.

Det finns olika sätt reglera underskottet, enligt Per Allerth.

– Antingen höjer vi taxan eller minskar på kostnaderna, säger han och förklarar att i det här fallet har VMEAB redan tagit höjd för underskottet på 5,8 miljoner kronor.

Det gjordes när den nya avfallstaxan infördes den första januari 2020, vilket betyder att taxorna inte kommer att höjas ytterligare.

– Tanken är att det ska uppstå ett överskott vid utgången 2020, som vi då kan korrigera med underskottet på 5,8 miljoner kronor, säger Per Allerth.

VMEAB arbetar med att minska sina kostnader på flera sätt. Det framgår i en redogörelse som bolaget lämnat till kommunstyrelsen på uppdrag av fullmäktige.

Per Allerth tillägger att verksamheten även påverkas av nationella beslut. Exempelvis ska andra aktörer ta över ansvaret för den fastighetsnära insamlingen från januari 2021. Men enligt Allerth är det ännu inte klart hur det ska lösas rent praktiskt. Det bolag som skulle ha skött insamlingen har inte blivit godkänt av Naturvårdsverket. Allerth tror därför att förändringen skjuts ett år framåt.

Bolagets rapport presenterades för kommunstyrelsen tidigare i veckan. Kommunfullmäktiges fråga om hur effektiviseringar skulle kunna göras för att om möjligt undvika ytterligare avgiftshöjningar fick alltså inget definitivt svar. VMEAB berättar hur man jobbar med bland annat digitalisering för att sänka kostnaderna. Däremot har man svårt att sätta ett krontal på de besparingarna.

Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) var ändå nöjd med redovisningen:

– Jag känner mig trygg med att bolaget och deras anställda arbetar för att utföra arbetet på ett så effektivt sätt som möjligt.

Oppositionspolitikern Harald Hjalmarsson (M) låter mer kluven. Han konstaterar att det VMEAB inte är ensamt om att inte kunna fastställa hur man egentligen sparar på olika investeringar.

– Det är så i många verksamheter i kommunkoncernen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!