Så ska ett träd beskäras

Petter Karlqvist och Viktor Petersson är båda utbildade arborister, trädbeskärare. Den gångna veckan har de utbildat åtta kyrkogårdsarbetare i Västervik i konsten att beskära träd, eller att helt ta ned dem, på ett säkert vis.

Aboristpraktikanten Magnus Bergström klättrar med "spikskor" vigt och snabbt upp i de höga träd som ska tas ned bit för bit.

Aboristpraktikanten Magnus Bergström klättrar med "spikskor" vigt och snabbt upp i de höga träd som ska tas ned bit för bit.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Västervik2012-11-24 00:00

Petter och Viktor, som under veckan haft med sig även arborist-praktikanten Magnus Bergström, kommer från ett företag i Linköping. De har båda skaffat sig en kvalificerad yrkesexamen som arborist på en skola i Skåne.

- Det är riktigt att ha rätt kompetens när man jobbar med träd. En långsiktig plan är av största betydelse när man jobbar med kyrkogårdar, säger Petter Karlqvist.

Grenar får inte bli för långa, för tunga eller hänga för lågt över exempelvis vägar. Täta lövverk får inte skymma andra träd från solljuset.

Just nu byts ut träden på Gamla kyrkogården i Västervik. Almarna där drabbades för några år sedan av den allvarliga och smittsanna almsjukan.

- På sikt är det meningen att alla gamla träd ska bytas ut där, säger kyrkogårdsarbetaren Bror Hermansson.

Arborister klättrar alltid i träden, med värsta alpinistutrustningen hängande runt midjan. Plus en motorsåg. Ska ett träd tas ned går det bra att använda spikskor, ungefär som de gamla telegrafarbetarna när de klättrade i telefonstolpar.

- På kyrkogårdar och andra ställen med begränsat utrymme väljer vi oftast att såga ned ett träd bit för bit sedan vi först klättrat upp till toppen. Varje sektion säkras med rep omedelbart under sågstället, och firas sedan säkert ned med hjälp av en repbroms, säger Viktor Petersson som verkligen gillar sitt spännande jobb "på hög nivå".

Västerviks kyrkogårdstekniker Göran Svensson berättar att det ska hända mycket på framför allt Gamla kyrkogården nere i centrum de närmaste åren:

- Vi ska plantera nya silverlindar som en krans runt hela kyrkogården. Invändigt blir det parklindar och silverlönn.

- Vi ska också prova, om länsstyrelsen godkänner planen, att testa att plantera en allé med unika tulpanträd. De blommar otroligt vackert med tulpanliknande blommor.

- Om vår plan går igenom blir vi första kyrkogård i Sverige med tulpanträd, säger Göran Svensson stolt.

20 arborister per år

Utbildningen till arborist är en tvåårig så kallad YH-utbildning, en högre yrkesutbildning.

Arborist-skolan i Åkarp har landets enda utbildning till arborister och man utbildar endast tjugo arborister per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om