Så skaffar du dig ett eget bank-ID

Bank-ID har blivit en del av många svenskars vardag. Så gör den som fortfarande inte har ett bank-ID.

För 20 år sedan var elektronisk legitimation med mobilen science fiction. I dag är det en del av vår vardag.

För 20 år sedan var elektronisk legitimation med mobilen science fiction. I dag är det en del av vår vardag.

Foto: Fredrik Persson/TT

Västervik2020-10-06 07:00

Kan en vanlig fysisk namnteckning ersättas av en elektronisk signering? Det var en fråga som svenska myndigheter ställde sig strax efter millennieskiftet. Där såddes fröet till bank-ID. 2002 bildade ett konsortium av banker ett bolag med uppgiften att skapa en elektronisk legitimation.

I dag finns bank-ID med i många svenskars vardag. Det används till allt från att betala kafébesöket med hjälp av mobilen till att fungera som legitimation när man kontaktar myndigheter via persondatorn.

Det finns två förutsättningar för att man ska kunna skaffa sig bank-ID:

* Du måste vara kund hos någon av de banker som utfärdar bank-ID. Alla de stora svenska bankjättarna finns med i samarbetet.

* Du måste ha en dator eller mobiltelefon med tillgång till internet.

Proceduren för att skaffa sig bank-ID varierar från bank till bank. Gemensamt är att det bygger på att man har en inloggning hos banken. I vissa fall kräver banken att man gör ett besök och legitimerar sig för att få bank-ID, hos andra banker kan man lösa det helt på elektronisk väg.

Den äldsta lösningen är bank-ID på fil. Ett program laddas ner till datorn, till programmet hör en datafil som fungerar som ett tidsbegränsat certifikat.

Vanligaste lösningen, åtminstone sett till antal transaktioner, är mobilt bank-ID. Du laddar ner appen mobil bank-ID till din smarta mobiltelefon. Därefter krävs en inloggning hos din bank där det finns instruktioner för att aktivera mobilt bank-ID.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!