Så sker vaccinering mot svininfluensan
När vaccinet mot nya influensan kommer till länet i nästa vecka har smittspridningen bromsat in och hittills har bara tolv personer insjuknat.
Foto:Anders Steiner
Foto: Anders Steiner
- Absolut. Det är jätteviktigt dels för din egen skull och sedan är det enda chansen att bryta smittspridningen som förr eller senare kommer hit, menar Stefan Gelebo på Västerviks sjukhus. Det har varit många turer kring vaccineringen mot nya influensan. Vaccinet har försenats, leveranser har skjutits upp och frågetecknen har varit många kring antal doser och behovet av extra vårdpersonal. Men nu har en del av frågetecknen rätats ut till utropstecken. Under förutsättning att vaccinet kommer som planerat så startar vaccineringen mot den nya influensan A (H1N1) vecka 42. Sjukvårdspersonal och svårt sjuka patienter är först ut. Vecka 45 till 50 kommer riskgrupper och friska småbarn mellan tre och sex år att vaccineras två gånger. Vaccineringen av riskgrupper ska ske onsdagar och torsdagar på eftermiddagarna på hälsocentralerna Esplanaden, Stora trädgårdsgatan, Ankarsrum och Gamleby. Barnen kommer att vaccineras på familjecentralerna. Skolhälsovården vaccinerar skolbarn från 7-19 år. Detaljerad information om var och när riskgruppspersonerna och småbarnen kan komma till vaccinering lämnas bland annat via tidningsannonser. Så länge det inte blir någon större influensapandemi har vårdcentralerna tillräckligt med folk som kan sköta vaccineringen. Sedan ska det anlända en ny dos med vaccin för allmänheten till vecka 51. Privata allmänläkarmottagningar och företagshälsovården på många av länets stora arbetsplatser kommer att hjälpa till med vaccineringen. - Allmänheten behöver inte vara orolig för att de inte blir vaccinerade de första veckorna. Det är rätt lugnt på influensafronten just nu. Den nya influensan har varit mild, men kommer det en andra och tredje våg, så är det bra att vi vaccinerar oss. Vi ska inte oroa oss i onödan, men det är viktigt att vaccinera sig, säger hälsocentralchefen Ann-Katrin Wilhelmsson. Landstingets bedömning av pandemiläget ligger fast. Tio procent av befolkningen förväntas drabbas. Uppemot 250 personer kan komma att behöva sjukhusvård. Av de insjuknade beräknas 4000 till 5000 få sådana besvär att de behöver kontakta läkare. Frånvaron på arbetsplatserna bedöms uppgå till tio till tolv procent.
Riskgrupper
I riskgrupperna ingår vuxna och barn från sex månader med: Diabetes Kronisk hjärt- och kärlsjukdom Kronisk lungsjukdom (till exempel astma och kol) Kronisk lever- eller njursvikt Nedsatt immunförsvar (till exempel ärftliga immundefekter, pågående behandling som sätter ned immunförsvaret, hiv, leukemier) · Neurologiska och neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen (exempelvis ALS, MS, Parkinsons sjukdom) Extrem fetma (BMI över 40) Cerebral pares och andra multifunktionshandikapp (gäller barn) Gravida kvinnor
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!