Så slipper du bli lurad

Sommaren är högsäsong för fräcka fakturabedragare. Så gör du för att slippa bli lurad på både tid och pengar.

Bestrid fakturan och gör en polisanmälan, lyder Vismas tips.

Bestrid fakturan och gör en polisanmälan, lyder Vismas tips.

Foto: Tommy Söderlund

Västervik2016-06-20 10:00

Förra sommaren ökade anmälningarna om bluffakturor i vår polisregion med 27 procent, jämfört med året dessförinnan. En ny undersökning från Visma visar att varannan svensk småföretagare har fått en falsk faktura de senaste fem åren. Sommarmånaderna är högsäsong för fakturabedragare.

– Vi vet att bedragare passar på under sommaren och rekommenderar alla företagare att vara extra vaksamma, säger Boo Gunnarson, Visma Spcs företagarexpert, i ett pressmeddelande.

Här är Vismas fem bästa tips för att slippa fakturabluffarna;

1. Om du får en faktura utan att ha haft någon tidigare kontakt med företaget bör du i första hand kontakta företaget per telefon och försöka få rättelse.

2. Om du inte får rättelse kan du skriva följande direkt på underlaget och skicka en kopia till företaget: ”Bestrider fakturan i sin helhet då någon beställning av dessa varor/tjänster aldrig har gjorts”. Gör också en polisanmälan om misstänkt bedrägeri med hjälp av bluffaktura.

3. Om en telefonförsäljare ringer, be att få ringa upp. Bedragarna accepterar generellt inte det. De har ett säljmanus som bygger på att de inleder samtalet och vill kunna spela in lämpliga delar av samtalet.

4. Om någon hänvisar till ett tidigare avtal i ett brev eller ett telefonsamtal, kräv att detta skickas innan du för ytterligare diskussioner med företaget.

5. Sätt inte din namnteckning på något och svara inte på misstänkta mejl.

Bluffakturor

Under hela 2015 polisanmäldes 14 318 fakturabedrägerier, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Det kan jämföras med 11 886 anmälningar 2014 och mer än 16 000 anmälningar de båda rekordåren 2011 och 2012.

Bedrägeri med hjälp av bluffaktura är en brottstyp där enskilda anmälningar kan innehålla ett stort antal brott. Därför kan ett län ett enskilt år uppvisa stor skillnad jämfört med andra år.

Undersökningen genomfördes via e-post till cirka 15 000 företag mellan den 2 och 13 juni 2016. 1 018 svarade på frågorna. Den geografiska spridningen av de svarande motsvarar ett statistiskt urval.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om