Så slipper du tvista om arvet

Inte sällan blir det bråk om arvet efter att en närstående har dött. Men med rätt kunskaper och åtgärder går många problem att undvika.

Få anlitar experthjälp för arvstvister.  Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Få anlitar experthjälp för arvstvister. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Foto: HENRIK MONTGOMERY

Västervik2008-02-15 00:05
Juristen Inger Boman är förvånad över hur dåligt insatta de flesta är i turerna efter att en anhörig har avlidit - samtidigt som de undviker att anlita juridisk expertis. - Till att börja med ska man inte strunta i att upprätta ett arvskifte när någon har dött. Det kan bli fråga om återbetalning i vissa fall, varnar Inger Boman, jurist med egen firma i Stockholm. - Många efterlevande går bara till banken och delar på pengarna, men de upprättar inte någon arvskifteshandling. När det bara finns gemensamma barn har man i och för sig ingen skyldighet att upprätta ett arvskifte, men det kan ändå vara bra att göra en andelsberäkning, säger Inger Boman. Ett arvskifte är ett skriftligt avtal man ska upprätta över hur man fördelar ett arv, det vill säga det som blir kvar när efterlevande make/maka har fått sitt genom bodelning. Hon råder också efterlevande att anlita juridisk expertis. Omkring 1 500 kronor kostar en timmes konsultation hos en jurist. Att skriva testamente låter som ett säkert sätt att få allt rätt efter sin död. Inger Boman håller inte riktigt med: - Ett testamente är bra, men ingen universallösning. Skriv det i god tid och var beredd att ändra det kanske två, tre gånger under din livstid beroende på ändrade förhållanden. Ett testamente bör inte skrivas på dödsbädden, eftersom det inte får finnas något tvivel om att den som upprättar det är vid sina sinnens fulla bruk. Om en arvstvist väl har uppstått och de inblandade inte lyckas lösa den själva är det, enligt Inger Boman, en god idé att konsultera en jurist och låta honom/henne bli förlikningsman. Många gånger går det att lösa tvisten redan på det här stadiet, men går inte det kan man ansöka om en boutredningsman i tingsrätten, oftast en advokat. Denne utreder dödsboet och försöker få parterna att enas så att ett arvskifte kan undertecknas. Om inte heller det fungerar har boutredningsmannen möjlighet att göra ett tvångsskifte. Ett tvångsskifte kan dock överklagas, och om man vid det här laget fortfarande tvistar är det läge att skaffa ett eget juridiskt ombud. - Men förr eller senare kommer man till ett avslut, konstaterar Inger Boman.
Arv - liten ordlista
Bouppteckning - En bouppteckning är obligatorisk att göra efter att någon har dött. Anlita juridisk expertis även här i stället för att bara använda den blankett som finns att tillgå. Tillgångar, skulder och dödsbodelägare är viktiga saker att hålla reda på. Bodelning - Visar makars egendomsförhållanden: Hur två makar delar sin egendom vid dödsfall och skilsmässa. Sambor - ärver inte varandra. Är du sambo är det extra viktigt att skriva testamente.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om