Så tycker politikerna om ungdomarnas förslag

Löner i äldreomsorgen, trygghet på gymnasiet och narkotikabekämpning. Det är några av frågorna som dyker upp i årets ungdomsmotioner.

Fullmäktiges ordförande Sverker Thorén (L) säger att man kommer att genomföra ett fullmäktige med ungdomsmotioner som planerat.

Fullmäktiges ordförande Sverker Thorén (L) säger att man kommer att genomföra ett fullmäktige med ungdomsmotioner som planerat.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2020-08-28 06:00

Det blir ett fullmäktige med ungdomsmotioner trots coronapandemin.

– Vi planerar att hålla det i september, säger kommunfullmäktiges ordförande Sverker Thorén (L).

Sedan några år tillbaka får gymnasieungdomar skriva motioner som behandlas av Västerviks kommunfullmäktige. Ungdomarna får vara med och argumentera för sina förslag, och debattera med politikerna. 

I år råder ett särskilt läge. Fullmäktige har fått banta ner antalet ledamöter, och försökt att korta ner mötestiderna för att risken för smittspridning ska bli så liten som möjligt.

Man har ändå valt att genomföra ungdomsfullmäktige.

– Det är ett önskemål från gymnasiet, eftersom ungdomsmotionerna är en del av undervisningen numera, säger Sverker Thorén.

Däremot kommer bara de ungdomar som skrivit motionerna att finnas med i fullmäktigesalen.

Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde behandlades de motioner som kommit in. Som vanligt är det bredd på ämnena i de motioner som ungdomarna skrivit. Detta är några av de ämnen som avhandlades:

* Två ungdomar föreslår höjda löner inom äldreomsorgen. De menar att en låg lön för ett hårt arbete lett fram till personalbrist i äldreomsorgen. Kommunstyrelsen är inte beredd att lova någon särskild lönesatsning.

– Dels är det en fråga för budgetbehandlingen, dels styrs lönerna av förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter, säger kommunstyrelsens ordförande Dan NIlsson (S).

* Komvux och SFI:s flytt till gymnasiet fortsätter att engagera. Några elever föreslår att vuxeneleverna ska få id-kort, så att de inte kan befinna sig i delar av skolan där de inte ska ha tillträde. Eleverna värnar om det de kallar "gymnasiekänslan", att skolan ska vara en fristad för ungdomarna. En majoritet av kommunstyrelsen gav inget bifall till förslaget, man hänvisar till det arbete som pågår med skapa trygghet och studiero på gymnasiet. M och KD yrkade dock bifall.

* Några elever efterlyser fler insatser mot droger, och föreslår bland annat slumpvisa drogtester. Politikerna håller med om att narkotikabekämpning är ett angeläget ämne. Det blev dock inget bifall till drogtester.

– Vi är nog många som skulle bifalla motionen, men av juridiska skäl går det inte att genomföra testerna, säger Harald Hjalmarsson.

Fullmäktigemötet där motionerna ska avhandlas äger rum den 21 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!