I Västervik hade totalt 24,6 procent någon slags eftergymnasial utbildning 2015, enligt SCB:s kommunstatistik. Nästan 49 procent hade enbart gått gymnasiet, antingen i två eller tre år. Övriga hade bara gått i grundskolan, varav 12 procent i mindre än nio år.
Andelen med eftergymnasial utbildning är liten jämfört med riksgenomsnittet, som ligger på 33,7 procent. Men i länet ligger Västerviks kommun bra till, bara slagen av Kalmar och Mörbylånga.
Gunnar Jansson (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden, tycker att det är viktigt att höja utbildningsnivån i kommunen.
– Ja, jag tycker det. Det blir allt viktigare. Gymnasieutbildning är nästan ett tvång för att få ett jobb i dag, men även att ha en eftergymnasial utbildning blir viktigare.
Att ha tillgång till välutbildad arbetskraft är även en faktor för att företag ska vilja etablera sig i kommunen, enligt Gunnar Jansson.
Västervik, och hela Kalmar län, har historiskt sett legat lågt när det gäller utbildningsnivå, jämfört med resten av riket. Men läget håller på att förändras.
– Länet har ökat litegrann varje år, och Västervik har ökat lite mer än flera andra kommuner. Men högst ligger förstås Kalmar, vilket inte är så konstigt med tanke på att de har ett universitet, säger Gunnar Jansson.
Västerviks kommun har som målsättning att höja utbildningsnivån – och arbetar bland annat för att få fler högskoleutbildningar eller yrkesutbildningar till regionen. Att ha bra utbildningar i närområdet är viktig faktor för att lyckas med målsättningen, enligt Gunnar Jansson. Han tror att Campus Västerviks utbud av kurser har bidragit till att höja utbildningsnivån i kommunen.
– Men det handlar också om att vi som kommun är duktiga på att rekrytera till de jobb som finns. Vi måste vara en attraktiv kommun och en attraktiv arbetsgivare.
Kalmar är den kommun där utbildningsnivån är högst i länet. Här har 35 procent har en eftergymnasial utbildning, medan 42 procent har en gymnasieutbildning. Bara åtta procent har en grundskoleutbildning på under nio år.
I Västerviks kommun hade 0,3 procent (93 personer) av befolkningen en forskarutbildning 2015 enligt SCB:s siffror.