Säkert skydd för små solstrålar

I år har rekordhöga nivåer av UV-strålning uppmätts i Sverige, och bland alla sol-och badfantaster är barnen de mest utsatta för den skadliga solstrålningen. Sortimentet av skyddande solkrämer tycks oändligt, och på Apoteket är föräldrarnas frågor många runt hur man bäst skyddar sitt barn.

Bra solskydd. Klara Linder på Apoteket Lejonet visar lämpliga solkrämer för barn över ett år. De innehåller ett fysikaliskt filter som lägger sig som en hinna över huden och ger bra skydd.  Foto: ANDERS STEINER

Bra solskydd. Klara Linder på Apoteket Lejonet visar lämpliga solkrämer för barn över ett år. De innehåller ett fysikaliskt filter som lägger sig som en hinna över huden och ger bra skydd. Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2005-07-01 00:25
Solens strålar knuffas med mörka moln på Lysingsbadet, men torsdagens lite svalare temperatur hindrar inte de allra yngsta semesterfirarna från att bada i timme efter timme. Solhattar tycks vara ett obligatoriskt inslag och solskyddskrämer plockas fram med jämna mellanrum. Tvåårige Erik Hallmans föräldrar tar det säkra före det osäkra och har alltid två solkrämer till hands. Sol och moln varvas med solskyddsfaktor 65 och 25.
- Det är inte helt lätt att skydda honom eftersom han är rödhårig och har väldigt känslig hud, ofta är det långärmat som gäller, säger Magnus Hallman.
Föräldrarna tycker att det är lite svårt att orientera sig i djungeln av solkrämer med olika kombinationer av skyddande ämnen och filter mot UVA- och UVB-strålning. De är inte ensamma om att lägga pannan i djupa veck vid inköp av solskyddsmedel för barn.
- Det är jättemånga föräldrar som har frågor runt detta. De flesta undrar om man ska använda solkräm till barn under ett års ålder och vad man ska ha för solskyddsfaktor, säger Ingegärd Ackholt på Apoteket Lejonet i Västervik.

Även BVC-mottagningarna får många frågor från föräldrar som vill ha rekommendationer.
- Föräldrar är i dag mycket mer medvetna om riskerna för barn att vistas i solen, men många blir förvirrade av att rekommendationerna hela tiden ändras. För några år sedan skulle man smörja in barn under ett år med solskyddskrämer, men nu ska man det inte. Det är också förvirrande med alla olika råd som föräldrar läser på internet och i tidningar. Vi rekommenderar Apotekets råd eftersom personalen där är uppdaterade på vad som gäller, säger Ann-Charlotte Jonsson, samordnare av barnhälsovården i Västerviks kommun.

Barns förmåga att bilda pigment är inte tillräckligt utvecklad och den höga UV-strålningen gör att riskerna för hudskador ökar.
- Barnen har tunn hud och kroppen minns om den blivit bränd. Har man blivit bränd som barn så ökar risken att man utvecklar hudcancer i vuxen ålder. Så det gäller att vara försiktig i solen.
Apoteket rekommenderar inte att solskydd används till barn under ett år. Det främsta skälet är att de allra minsta inte alls bör utsättas för sol, men det finns också risker för allergier. De flesta solkrämer innehåller antingen kemiska eller fysikaliska filter. Solskydd med kemiskt filter är främst avsett för vuxna, och inte lämpliga för barn.
- Till barn rekommenderas det fysikaliska filtret och minst 15 i solskyddsfaktor, men givetvis måste man smörja in dem ofta. T-shirts ger också bra skydd. För barn under ett år är kläder och solhatt bästa solskyddet, säger Ingegärd Ackholt på Apoteket.
Fakta UV-strålningUltraviolett strålning är en del av det naturliga solljuset. UV-ljuset indelas i UV-A (långvågigt UV-ljus), UV-B och UV-C (kortvågigt). Det är UV-B som ger solbrunhet men också solbrännskador. UV-B nedsätter immunförsvaret, kan ge katarakt (linsgrumling) och är cancerframkallande. UV-B filtreras delvis och UV-C helt bort av ozonlagret i atmosfären. Med allt tunnare ozonlager ökar risken för solbrännskador och malignt melanom.

UV-index är ett mått på solens skadliga UV-strålning. I Sverige varierar det mellan 0 och 8. Om värdet är högt finns det risk att solstrålningen kan skada huden. Om UV-index är mer än 2 och man vistas under öppen himmel längre stunder kan risken minskas om kläder eller solskyddsmedel används. Det är särskilt viktigt att barn inte bränner sig i solen.
Källa: Svenska Strålskyddsinstitutet. Dagsaktuellt UV-index från västkusten och östkusten finns på www.ssi.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om