Säkrare sex börjar på krogen

Medvetenheten om risken att smittas av klamydia finns troligen hos många ungdomar. Men risken tas kanske inte riktigt på allvar, tror två unga tjejer VT pratat med.

Klamydia tystas ner. Isabella Andersson och Sabine Pülsch tror att många ungdomar känner till risken att drabbas av klamydia, men det är inte något man gärna pratar om.Foto: ELLEN KINDSTRAND

Klamydia tystas ner. Isabella Andersson och Sabine Pülsch tror att många ungdomar känner till risken att drabbas av klamydia, men det är inte något man gärna pratar om.Foto: ELLEN KINDSTRAND

Foto:

Västervik2007-06-18 00:25
Västerviksungdomar mellan 15 och 30 år står bakom den största ökningen av klamydia i länet. Men risken att smittas finns inte på topplistan över intressanta samtalsämnen när kompisgängen samlas.
- Att prata om könssjukdomar i dag är nog som det var att prata om sex förr, lite pinsamt, konstaterar 22-åriga Isabella Andersson under en fikapaus på ett kafé i Västervik.
Och skulle någon i vänskapskretsen drabbas av klamydia tystas det ner, tror kompisen Sabine Pülsch, 21 år.
- Att få klamydia skulle vara som att få en stämpel som lite skabbig och äcklig, säger hon.
Att Västervik ligger i topp när det gäller antalet klamydiafall kan bero på att det är en liten stad, tror Sabine och Isabella.
- Det finns ju inte så många uteställen här och folk ligger väl runt med varandra, tror Sabine.
Tjejerna tror att många av deras jämnåriga är medvetna om risken för att smittas av klamydia, men att de kanske inte riktigt tar problemet på allvar.
- En del tänker nog att "får jag det är det bara att gå till läkare och få en kur".

Slarv med kondomer är också rätt vanligt, tror tjejerna som efterlyser lite mer eget ansvar.
- Är man så pass gammal borde man tänka sig för lite, säger Sabine.
- Det finns väl många som är smittade och som inte vet om det, men jag fattar inte hur folk som vet att de är smittade fortsätter, det är så oansvarigt. Alla som har one night stands borde testa sig, fortsätter hon.

Isabella och Sabine har läst en del tidningsartiklar om klamydia, men nu har de tröttnat eftersom det har blivit för mycket. De tror inte heller att informationskampanjer är lösningen på problemet. I stället måste man underlätta för ungdomar att ha säkrare sex.
- Det skulle nog inte skada att dela ut kondomer på uteställen. Det kan var pinsamt för många att köpa och delas de ut blir det lättare. På Hultsfredsfestivalen har man delat ut dem gratis, det var bra tycker jag, säger Isabella Andersson.
- Det borde finnas kondomautomater på toaletterna. Det finns det i Tyskland, säger Sabine Pülsch
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om