Sakta vi gå genom stan...

Det har tagit tid, men om en månad ska Hälsans stig i Västervik stå klar.

Kommunens folkhälsosamordnare Anders Strömbäck visar de blågula skyltar som ska moteras upp de närmaste veckorna. De ska visa vägen på Hälsans stig.

Kommunens folkhälsosamordnare Anders Strömbäck visar de blågula skyltar som ska moteras upp de närmaste veckorna. De ska visa vägen på Hälsans stig.

Foto: Karin Hertz

Västervik2011-04-16 00:00

De närmaste veckorna ska ett hundratal blå skyltar som visar vägen på den sex kilometer långa vandringsslingan sättas upp. Den 18 maj blir invigning, och några dagar senare kommer folk från kommunen och Hjärt- och lungsjukas förening att finnas i lördagshandeln för att berätta om Hälsans stig för Västerviksborna.

"Hälsans stig" är en företeelse som föddes på Irland i mitten 90-talet, och som kom till Sverige bara några år senare. I dag finns det över 100 hälsans stig runt om i landet.

Idén föddes för två år sedan i den nybildade lokalavdelningen av Hjärt- och Lungsjukas förening. Föreningens företrädare uppvaktade kommunen:

- Harald Hjalmarsson och folkhälsosamordnaren Anders Strömbäck tände på vår idé, berättar Carl-Gunnar Regin, ordförande.

Trots det har det tagit tid. En orsak, som så ofta är pengar. Kommunen gjorde ett försök att få med landstinget i satsningen, men efter att landstinget sagt nej så har kommunen tagit på sig hela investeringen.

Kommunen har köpt tjänster och varor för 50 000 från Hjärt- och Lungsjukas riksförbund, som är det förbund som håller i Hälsans stig på det nationella planet.

För pengarna har kommunen fått ett hundratal aluminiumskyltar som ska sättas upp de närmaste veckorna. Föreningen har varit väldigt involverad i sträckningen av stigen. För att det ska få kallas Hälsans stig får den inte vara för ansträngande. Det ska var en behaglig promenad på stigar och vägar som är så pass bra att man kan ta sig fram med en rullstol eller rollator.

En annan aspekt som man tittat på är att stigen ska vara ordentligt belyst hela sträckan - man ska kunna känna sig trygg när man vandrar på Hälsans stig. Man har också försökt att välja vägar och stigar som plogas när det är snö. Man ska kunna hålla uppe konditionen även under vintern.

Varför behövs det en Hälsans stig? Är det inte bara att ge sig ut och gå?
- En del människor har en egen motivation så att de bara ger sig ut, för andra kan det vara en morot att veta att "nu har jag gått sex kilometer", säger Anders Strömbäck. Han konstaterar också att Hälsans stig kan vara ett bra sätt för turister och andra nykomlingar att se staden.

Att promenad är en bra motionsform intygar Carl-Gunnar Regin från Hjärt- och lungsjukas förening.

- Jag lämnade in bilen på verkstad i måndags, och har fått gå hela veckan. Vad bra man mår nu!

Hårda krav på mjuk motion

Hjärt- och lungsjukas riksförbund är noggranna med att Hälsans stig ska vara något som alla kan använda från söndagsflanörer till motionärer. Därför får inte stigen vara för krävande. Här är de krav som ställts upp på sträckningen:

Trygg och säker. Miljön vara omväxlande, och vegetationen kring stigen ska vara låg.

Lagom längd. Ska vara 3-6 kilometer lång. Det ska vara en slinga så att man kan hoppa på den var som helst utmed stigen. Det får gärna vara möjligt att gena för den som inte kan gå hela sträckan.

Tydlig skyltning. Det ska alltid finnas en skylt inom synhåll som talar om i vilken riktning man ska gå.

Tillgänglighet. Den ska gå på platser där folk normalt rör sig. Undvik branta backar, trappor, rötter och andra hinder.

Underlag. Jämn och promenadvänlig yta - gärna asfalt eller hårt grus.

Separerad från trafik. Använd gång- och cykelbanor. Undvik hårt trafikerade leder. Därför drog man stigen på Rådhusgatan istället för Hamngatan i Västerviks centrum.

God belysning. Då kan den användas under större del av året, och dygnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om