Sällsynt fläder undanröjd

Den mycket sällsynta sommarflädern brukar blomma i början av juli vid Norrlandsängen.
Det kommer den aldrig att göra igen.

Här vid Norrlandsängen i Västervik har det växt sommarfläder i minst 140 år. Men nu är det slut på det. Roger Karlsson kommer sakna blomprakten.Foto: Henrik Hultqvist

Här vid Norrlandsängen i Västervik har det växt sommarfläder i minst 140 år. Men nu är det slut på det. Roger Karlsson kommer sakna blomprakten.Foto: Henrik Hultqvist

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2011-04-19 06:44

- Det är nog ingen fläder som överlevt det här, säger Roger Karlsson inventerare från Smålands flora.

Han står och tittar ut över det uppgrävda diket vid Norrlandsängen i Västervik.

- Jag blir ledsen. Vi hade sommarfläder vid Notholmen, men där asfalterades den bort för några år sedan. Nu ska de bygga avlopp här och då fick inte sommarflädern vara kvar här heller.

Nu finns det bara två buskage med sommarfläder kvar i Västervik. Ett vid Kulbacken och ett vid Fiskartorpet. I Kalmar län finns det bara åtta kvar. Sommarflädern ska inte förknippas med vanlig fläder.

Amatörbotanikern Gunvald Bruce ser detta som ett nytt exempel på att informationen från individ och förening till kommunen och till byggnadsföretagets grävmaskinist inte funkar.

- De kunde flyttat sommarflädern till ett annat ställe istället. Hade maskinisten fått reda på att det växte en sällsynt sommarfläder där så hade det gått på fem minuter att flytta rötterna. Mannablod som växten också kallas kommer inte att blomma vidare vid Norrlandsängen.

Men skrönorna om platsen kommer att leva vidare. Enligt Carl von Linné växer mannablod bara på platser där det runnit blod. Och det sägs att på ängen gick drängar och pigor och slet med slåttern. När det var rast så somnade en av drängarna. En annan av drängarna öppnade då den sovande drängens gylf. Den sovande drängen vaknade till och blev så ursinnig att han flög upp och högg huvudet av en av drängarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om