Destinationen är Hasselö och resan tar ungefär en timme. Påstigningen går raskt trots att det är många som ska med och mycket packning som stuvas ombord. Freden vänder fören mot Blockholmssundet och kör i lugnt mak vidare genom Borgfjärden för att där lägga kurs norrut mot Hasselö.
– I går såg vi en säl som låg och solade. Det är inte ofta man ser sälar uppe på klipporna just i de här vattnen. Det är vanligare att vi får syn på dem när de simmar omkring. Det blev ett riktigt bra tillfälle för fotografering och resenärerna gillade det. Vi avvek försiktigt från rutten för att komma lite närmare. Sälen låg kvar och verkade inte bry sig om oss, säger Toomas Rais, kapten ombord på Freden.
Andra djur som man kan få se på en skärgårdstur är havsörn, vildsvin som simmar mellan öarna och en och annan älg.
På däck är stämningen god. Vinden rufsar i resenärernas kalufser och solglasögon pryder nästan varje person.
Mårten Madsen, från Danmark, ser ut att må riktigt bra där han står lutad mot relingen.
– Vi ska på familjesemester. En vecka varje år åker vi iväg. I år är vi 22 stycken och då är det föräldrar, barn, ingifta och barnbarn. Vi har bokat in oss på Hasselö vandrarhem och kommer stanna på ön hela veckan, säger han.
På övre däck sitter ett gäng från Vimmerbytrakten med flera små barn.
– Vi kände för en tripp och idag verkade vädret lovande. Alla tyckte att en båttur vore fint. Den här gången är det bara en kort tur. Vi ska fika och kolla runt på Hasselö. Nästa gång blir det längre. Båtturen är lagom lång för barnen, säger Chatarina Stålgren.
Toomas Rais har tillsammans med sin bror Peeter Rais haft verksamhet i Tjust skärgård i ungefär 35 år.
– Det började med en trålare som vi körde fisketurer med. För att göra oss kända körde vi runt på Lysingsbadet i en gammal bil med megafon på taket, minns han.
Efter det har bröderna Rais haft ett flertal båtar. Bland annat träbåtar som de körde turer med både i norra och södra skärgården. De senare åren är det Freden och Sladö som sommartid trafikerar Hasselö och Idö. Framtiden är dock oviss.
– Vi står inför stora investeringar på grund av Transportstyrelsens höjda krav. Vi skulle önska ett femårskontrakt och mer stöd från kommunen. Att omförhandla varje år, som vi gjort, är inte hållbart. Det behövs långsiktighet för att kunna fortsätta med verksamheten, säger Toomas Rais.