"Samarbete istället för konkurrens"

Kampen om att hitta behöriga lärare har lett till att en del kommuner försöker locka till sig lärare genom så kallad "headhunting". Men det är inget man tror på i Västerviks skolvärld.

Samarbete. Att använda pengar som lockmedel kan vara vanskligt, menar Jörgen Jonsson. Istället måste man samlas och lösa lärarbristen nationellt.

Samarbete. Att använda pengar som lockmedel kan vara vanskligt, menar Jörgen Jonsson. Istället måste man samlas och lösa lärarbristen nationellt.

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Västervik2016-06-14 12:20

I ett par artiklar har Sveriges radio Kalmar berört ämnet "headhunting" inom skolvärlden. Där beskrivs en stor konkurrens, där större kommuner aktivt jagar behöriga lärare i andra kommuner för att själva klara av att fylla sina vakanser. Oschysst menar vissa, framtiden menar andra.

Metoderna är inget man tror på i Västerviks kommun. Det berättar Magnus Bengtsson, grundskolechef i Västerviks kommun. Han tror istället på att erbjuda en så stimulerande arbetsplats som möjligt.

– Vi har några som slutat hos oss och gått till andra kommuner, men fler som kommit hit. Vi gör varje år ett omfattande arbete och jobbar hårt för att lösa vår bemanning, säger han.

Magnus Bengtsson tror inte att det är en specifik sak som lockar lärare till kommunen, utan flera.

– Det handlar inte om bara pengar utan oftare om att läraren här får möjlighet att göra ett bra jobb, och att de känner det. Vi attraherar dem genom att beskriva vår verksamhet.

Han säger också att man bland annat arbetar aktivt med de studenter som är ute på praktik, för att få dem att vilja komma tillbaka efter examen.

– Inom fem år kommer vi att behöva 300 nya medarbetare, de fem åren efter det behöver vi rekrytera 200. Det är den stora utmaningen.

Jörgen Jonsson är gymnasiechef. Han är inne på samma linje.

– Visst händer det att man skickar en påminnelse till någon man vet jobbar i en annan kommun om att det finns ett ledigt jobb som skulle passa: "är det inte dags att flytta hem igen?". Men vi annonserar som vanligt vid rekrytering.

– Vi ringer inte upp lärare i andra kommuner och uppvaktar dem aktivt, det är bara att skjuta upp problemet.

Han har hört rykten om att vissa skolor i andra kommuner begär ut lönelistor, för att sedan ringa upp lärare för att komma med ett långt högre erbjudande.

– Det är inte hållbart och inte snyggt om det stämmer. Vi måste ha samarbete istället för konkurrens. Det är barnen och ungdomarna det handlar om i slutänden och då måste vi se det i ett större perspektiv.

Jörgen Jonsson berättar att norra Kalmar läns samverkansregion så sent som på förra mötet diskuterade de här frågorna, och att man där var överens om samarbete.

– Vi står redan inför en stor brist på behöriga lärare, i hela landet. Det är sådana frågor vi måste samlas kring och möta aktivt, inte konkurrera med varandra för att kortsiktigt vinna på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om