I ett brev beskriver trion Bertil Edström, ordförande i Överums intresseförening, Sven Öberg, C-politiker och Dan Strömberg, M-politiker, hur verksamheten vid vårdcentralen i Överum successivt minskat sedan den stod klar 1988.
- Först försvann barnmorskan, sedan BVC och de två distriktssköterskorna. Antalet läkare har minskats först till 1,5 tjänst och senare till en tjänst, skriver de.
Även på Folktandvården har verksamheten minskat. Två tandläkare har blivit en, och snart står den kvarvarande tjänsten vakant.
- Den anses vara omöjlig att besätta enligt Folktandvården. Ingen tandläkare "vill jobba ensam", inte ens på en så attraktiv ort som Överum, med låga huspriser, bra skola, fina naturvärden och nära till Linköping, skriver trion i sitt brev.
De föreslår, om ingen tandläkare söker tjänsten, att en nyutexaminerad tandläkare får jobb, handledning och en mentor i Gamleby. Det skulle frigöra resurser så att en tandläkare kan pendla från Gamleby till Överum.
De tre skribenterna tycker också att landstinget borde vinna på att utnyttja lokalerna i Överum bättre, genom att avlasta Gamleby där de hävdar att lokalerna är trånga.
Även inom landstingsstyrelsen har Överums vårdcentral blivit en politisk fråga. Fyra politiker från norra länsdelen har riktat en fråga till de ansvariga landstingsråden Jessica Rydell (MP) och Anders Henriksson (S).
Malin Sjölander (M), Eva-Lena Fungmark (C), Gudrun Brunegård (KD) och Åke Aldman (FP) vill veta vilka initiativ som tagits för att garantera att patienterna får tillgång till primärvård i Överum efter årsskiftet.
Varför behövs det en vårdcentral i Överum?
- Vi vet att den är omtyckt av Överumsborna, och den har väldigt många listade patienter. Samtidigt får vi indikationer på att vårdcentralen i Gamleby har problem med personalbrist, säger en av undertecknarna Malin Sjölander.
Hon säger att hon förstår att det "inte går att trolla fram" en ny distriktsläkare - "det råder läkarbrist", men hon tycker att det är viktigt att Överumsborna får ett besked.
- Det är höst nu, och det börjar pinna iväg mot årsskiftet då avtalet går ut. Även ett negativt besked är bättre än inget besked alls. Vårt syfte med interpellationen är att Överumsborna får ett svar så att de känner att landstinget jobbar så hårt det kan för att hitta en lösning.