Samma skola - oavsett hinder

- Det är inte för att spara pengar, och för att gå ur lokaler, utan det är ett led i integrationen. Man ska inte gå på olika skolor på grund av ett funktionshinder.

Sven Torstensson är rektor för gymnasiesärskolans individuella program.Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Sven Torstensson är rektor för gymnasiesärskolans individuella program.Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Västervik2010-10-12 19:48
Den som säger så är Sven Torstensson, rektor för gymnasiesärskolans individuella program, som på tisdagen invigde sina nya lokaler på Västerviks Gymnasium.Det var i våras som ombyggnaden startade. Där det nu finns fyra rum och nya toaletter var det tidigare bara ett rum, där hantverksprogrammets inriktning skönhet och hälsa höll till.Nu finns hela hantverksprogrammet på Torpaskolan, där gymnasiesärskolans individuella program var förut.Förutom de nya lokalerna finns en paviljong på skolgården, där en del av eleverna på gymnasiesärskolans individuella program har undervisning. Där går även andra elever på gymnasiet.Gemensamt för de åtta eleverna på gymnasiesärskolans individuella program är att de har flera typer av funktionshinder och en kraftig utvecklingsstörning. Totalt tio anställda jobbar med ungdomarna, fast inte alla på heltid.Flytten till de nya lokalerna har gått bra, enligt personalen. De tog med sig en hel del möbler från de gamla lokalerna, vilket har bidragit till att skapa trygghet för eleverna. Plus att det är samma personal, förstås.
Gymnasiesär
Gymnasiesärskolan har samma läroplan som den vanliga gymnasieskolan, men egna kursplaner.Eleverna har möjlighet att gå fyra år i gymnasiesärskolan, mot tre i vanligt gymnasium.Totalt i Sverige finns 2 500 elever i varje årskull i gymnasiesärskolan.I Västerviks kommun finns för närvarande 62 elever i gymnasiesärskolan, varav en fjärdedel kommer från andra kommuner.Källa: Sven Torstensson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om