För närvarande läggs stora sandberg upp på kommunens materielgård i Västervik.
- Framöver kör vi all uppsopad sand och finkornigt grus till Skanskas asfaltanläggning i Heda, två kilometer väster om Gamleby. Där återanvänder man alltsammans vid asfaltstillverkningen, säger Christer Johansson på materielgården.
Han berättar att Skanska får sanden gratis. Sanden återanvänds enbart av miljöskäl.
En som just nu har bråda dagar, och som dessutom ofta börjar arbeta redan före gryningen, är Janne Pettersson. Han rattar kommunens stora "dammsugarbil" i Västervik. På många ställen är han tvungen att vara tidigt ute för att hinna sopa och dammsuga upp sanden innan bilar kör eller parkerar där.
- Just nu dammsuger jag gångna i Stadsparken, berättar Janne när VT ringer honom vid 10:15-tiden på torsdagen.
Med hjälp av vägsanden från Västervik kan Skanska tillverka asfalt av hög kvalitet.
- Faktum är att Västerviks kommun från början har köpt det här halkbekämpningsmaterialet av just oss i Heda. Vi tillverkar det finkorniga gruset i vår krossanläggning, säger produktionschef Clas Johansson på Skanska.
- Västerviks kommun kör sedan årligen tillbaka cirka 2 000 ton finkrossat grus som sopats upp. Sedan vi renat gruset genom siktning, det vill säga tagit bort plastbitar, kapsyler, tallkottar, träbitar och annat, återanvänder vi det i asfaltstillverkningen.
Det har genom åren diskuterats huruvida den uppsopade sanden är miljöfarlig eller ej, då den kan innehålla en del föroreningar.
- När vi stoppar det i asfalten binds ju allt material upp så det blir inga problem alls för oss, säger Clas Johansson.
Naturligt grus, det vill säga av naturen själv under miljontals år avrundade små stenar i grusåsar, är en ändlig resurs. Hos Skanska i Heda skapar man grus med vassa kanter genom att allt efter behov krossa berg från en särskild bergtäkt.
- Dessa stenar med vassa kanter ger ett utmärkt grepp på isunderlag och har dessutom visat sig ligga kvar mycket bra på väg-, gång- och cykelbanor även när det blåser hårt.
Även asfalten återanvänds för övrigt när den blir gammal och ojämn. Då bryts den upp, krossas och används till nya bär- och förstärkningslager på vägbanorna. Det av människan tillverkad gruset återföds således gång på gång till ett nytt liv.