Sänkt fart skulle rädda livet på 100 män

Ju fortare man kör, desto längre tid tar det innan man hinner stanna. Längre än många tror. Med detta i åtanke skulle många dödsolyckor kunna undvikas. Varje år.

Henrik Fallegård på NTF informerade om hastighet och olyckor i Västervik på tisdagen. Att hålla farten, använda bälte och köra nykter ökar chansen att överleva i trafiken med 1 000 gånger.

Henrik Fallegård på NTF informerade om hastighet och olyckor i Västervik på tisdagen. Att hålla farten, använda bälte och köra nykter ökar chansen att överleva i trafiken med 1 000 gånger.

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-04-17 15:49

Hela denna vecka har polisen fler fartkontroller än vanligt på landets vägar. Samtidigt är Älgskadefondsföreningen ute och informerar, tillsammans med NTF, Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande.

På tisdagen fanns de på plats vid Biltema i Västervik för att berätta om sambandet mellan hastighet och olyckor.

Henrik Fallegård, projektledare för NTF Sydost i Kalmar län, säger att många tror att de sitter skyddade i sina bilar, när de krockar med något vilt. Men så är det inte alltid.

- Och i värsta fall är det ju en människa man kör på.

När han är ute och informerar, försöker han få igång en dialog om hastighet. Många han möter är väldigt omedvetna om hur lång stoppsträckan egentligen är.

- Hastigheten är ju aldrig ett större problem förrän det tar stopp.

Men kör man i 70 hinner man i de flesta fall komma 20 meter, innan man ens har hunnit få upp foten på bromspedalen.

- Det är det som är så svårt att få folk att förstå: att man hinner köra så långt, innan man reagerar. Många tror att de hinner bromsa jättefort, säger Henrik Fallegård.

Sedan tar det ytterligare en bra bit, innan bilen står still. Ju fortare man kör, desto längre hinner man förstås färdas innan foten når bromsen och innan bilen har stannat.

Många som kör för fort, säger att de har bråttom. Dessutom tror de att tidsvinsten är större än vad den i själva verket är.

NTF vill få folk att förstå att de inte ska hålla hastigheten för polisens skull, utan för sin egen och andras. Men att man utsätter andra för risker, genom att köra för fort, tror inte Henrik Fallegård att så många tänker på.

Han tycker ibland att det är för mycket fokus på tekniska kunskaper, när folk ska beskriva en bra förare.

- En bra förare för mig är någon som tänker sig för, är riskmedveten och anpassar hastigheten efter rådande omständigheter.

Åtta av tio fortkörare som tas i poliskontroller, på vägar med en fartgräns på 70 kilometer i timmen och mer, är män. Bland dem som kör mycket för fort, 30 eller mer, är nästan 90 procent män.

Männen står för 58 procent av alla resta kilometrar i trafiken. Samtidigt är så många som 75 procent av dem som omkommer i trafiken män.

- Om män utsatte sig för samma risk att dödas som kvinnor, så skulle antalet dödade män mer än halveras. År 2010 skulle antalet omkomna män då ha varit 93 istället för 199, säger Jan Sandberg, vd för NTF, i ett pressmeddelande.

Statistik

Transportstyrelsen har statistik över antalet dödade och svårt skadade i trafiken sedan 1970. Under dessa år har antalet trafikdödade minskat med ungefär 1 000 personer, från drygt 1 300 första året i perioden till 319 i fjol.

Det har hela tiden varit betydligt fler män än kvinnor som omkommit i trafiken. De två senaste åren har 75 procent av de omkomna varit män.

Även när det gäller svårt skadade i trafiken är männen i majoritet, men här är gapet mindre till kvinnorna än vid dödsolyckorna. De fem senaste åren har andelen svårt skadade män legat mellan 60 och 63 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om