Restaurangerna har resonerat olika kring hur man ska använda momssänkningen som trädde i kraft vid årsskiftet. För de flesta är den en välkommen reform som ger större marginaler då den del man behöver betala in till staten inte blir lika stor.
För en dagens rätt på 85 kronor betalar krögaren numera bara in nio kronor i moms. Tidigare var det 17. I praktiken har alltså en restaurang som behåller sitt tidigare pris höjt priset på den del som inte är moms.
Mattias Andersson driver flera restauranger i kommunen, bland annat Två Möjligheters Lusthus i Gertrudsviksområdet. Där har inte lunchpriserna sänkts.
- Det var inte det som var tanken. Reformen handlar i stället om att få bort svartarbete och skapa fler timmar för personalen. Det här är en bransch med många extraanställda och tack vare momssänkningen kan vi behålla personal även i den tunga månaden januari som vi annars inte hade haft råd att ha kvar, säger han.
En annan effekt av momssänkningen är att restaurangen vågar ta större risker.
- Vi har tidigare inte vågat satsa fullt ut på vår à la carte-meny på Gertrudsvik, utan har bara kunnat erbjuda en liten meny två kvällar i veckan. Nu kommer vi att utöka menyn och öppettiderna och köra kampanjer för att få gästerna att hitta hit.
På Söderköket på Lysingsvägen förklarar delägaren Mahmoud Youssef att man har valt att behålla priset på sin öppna lunchbuffé för att säkra sin vinst.
- Vissa dagar äts all mat upp, andra får man slänga mycket. Vinsten är inte garanterad och det är därför vi har valt att inte sänka priset.
Däremot räknar han med att kunna sänka priserna på à la carte-menyn framåt. Han berättar också att han och systern Magda, även hon delägare i restaurangen, har funderingar på att anställa mer personal.
Västerviks Stadshotell har gått mot strömmen och valt att sänka priset för en dagens lunch. Nu kostar den fyra kronor mindre än före nyår.
- Vi märker att vi har fått fler gäster, säger restaurangchef Lillemor Larsson.
Köksmästaren Peter Gustafson bekräftar detta och berättar att restaurangen serverar minst 150 brickluncher per dag utöver de luncher som serveras i samband med konferenser och möten.
- Stamgästerna finns fortfarande kvar, sen har det kommit till nya gäster som vi inte haft tidigare, säger Lillemor Larsson.
Gästantalet varierar också mindre från dag till dag.
- Det är mer jämnt nu. Förr var det toppar och dalar beroende på vad vi serverade för mat.
Några nyanställningar på grund av momssänkningen är inte aktuella för tillfället - trots att restaurangen ökat sina marginaler något.
- Vi hade inte så mycket att spela på förut heller. Förhoppningsvis kan vi i stället öka utbudet om vi får in mer pengar, tror Lillemor Larsson.