Sankta Gertruds kyrka låg i Gamleby

Den medeltida kyrkan i Västervik (nuvarande Gamleby) var helgad åt Sankta Gertrud och när staden flyttades till sitt nuvarande läge i början av 1400-talet så fick namnet på kyrkan följa med.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2008-01-17 00:06
Det är Gunnar Lindqvist som för fram denna hypotes i en ny beskrivning av de båda kyrkorna i Gamleby. Gunnar Lindqvist är arkeolog och har varit landsantikvarie i Jönköping samt chef för länsmuseet i Linköping. Han har skrivit hela avsnittet om den medeltida kyrkan i Gamleby. Bland annat gör han en ny tolkning av byggnadshistorien genom de skisser som finns tillgängliga. Han har forskat i kyrkans arkivalier i Vadstena landsarkiv, i Antikvariskt-Topografiska arkivet i Stockholm och Mandelgrenska arkivet i Lund. Enligt Gunnar Lindqvist var den första kyrkan i dåvarande Gamleby en mindre, romansk kyrka uppförd på 1100-talet, som utvidgades i början på 1300-talet då Västervik blivit stad (staden omnämns första gången 1275). "När Gamleby fick stadsrättigheter efter 1280 inflyttade köpmän till den nya handelsstaden. Många var säkerligen tyskar. Liksom i andra sådana medeltida köpmansstäder, exempelvis Söderköping och Skänninge, uppfördes en ny större kyrka. I Gamleby revs den romanska kyrkans norra mur och kyrkan breddades till en treskeppig välvd kyrka och fick ett rakslutet kor", skriver Lindqvist. Kyrkan var den byggnad, alla kategorier, som dominerade Västervik/Gamleby. Idag finns bara en liten rest av ena muren kvar, men en gång hade kyrkan åtta pelare och mätte 30x22 meter. En stadskyrka i gotisk stil. Flytten av Västervik bestämdes 1433 och när den var genomförd var kyrkan ett par nummer för stor och troligen förföll den till viss del. Avsnittet om den nya kyrkan, som byggdes 1832-33 har skrivits av Stig Lundh. - Det är en revidering av den gamla kyrkobeskrivningen efter de senaste årens renoveringar, berättar Stig Lundh. Där finns inga direkta nyheter förutom en sammanfattning av Gamlebys kyrkoorglar. Alf Nyström har formgivit den nya kyrkobeskrivningen som finns att köpa på pastoratsexpeditionen.
Kungar

Erik av Pommern

1396-1409. Bestämde att Västervik skulle flyttas till sitt nuvarande läge vid Stäkeholm. Beslutet fattades 1433. Den äldre staden (Gamleby) behöll sin status som tingsplats för häradet. När Ny-Västervik bränts 1517, återfick Gamleby en kort period rangen av stad.

Gustav den III

1771-1792. Fastställde 1785 ett förslag till ombyggnad av den gamla medeltidskyrkan i Gamleby med nybyggnad av ett originellt runt torn, som skulle blivit en sevärdhet för hela landet om det hade byggts.

Carl XIV Johan

1818-1844. Den förste Bernadotten gav år 1826 sitt nådiga tillstånd att bygga en ny kyrkan i Gamleby på den mark, Åby Granhage, som grevinnan Caroline Lewenhaupt på Åby säteri skänkt för ändamålet år 1823.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om