Satsade på bergvärme ur färdigt borrhål
Husägare som kastar ut sin oljepanna eller tar bort sin direktverkande elvärme väljer oftast värmepumpar eller pelletsbrännare.Lars-Åke och Anette Kristiansson i Västervik valde bergvärme, eftersom man redan hade ett 128 meter djupt borrhål på tomten.
Nöjda med bergvärme. Anette och Lars-Åke Kristiansson på Fabriksgatan i Västervik är helnöjda med den bergvärmepump de satte in i huset i januari, sedan det blev klart med de nya statliga bidragen vid byte av uppvärmningsform från olja eller direktel.Foto: MATILDA AHL
Foto:
- Huset hade haft grundvattenvärme tidigare och det var bara att ansluta anläggningen till det befintliga borrhålet.
För familjen Kristiansson kostade hela investeringen i nytt uppvärmningssystem cirka 70 000 kronor. Enbart en förestående påfyllning av oljetanken plus en obligatorisk tankinspektion dessförinnan hade gått på 25 000-30 000 kronor.
- För tio år sedan kostade oljan 3 800 kronor kubiken. Nu är den uppe i 10 400 kronor. Valet blev ganska enkelt.
- För många blir det nya bidraget en avgörande knuff i ryggen för att ta det steg man ändå var på väg att ta, tror Västerviks kommuns energirådgivare Maria Ström.
Det är främst husägare med oljepannor - pannor som ibland också har stöd av elpatroner- som byter uppvärmningsform. En nästan ny sådan panna hade familjen Kristiansson.
- Den oljepannan är dock i perfekt skick så den blir inga problem att sälja.
Innan Anette och Lars-Åke Kristiansson bytte uppvärmningsform gjorde de en hel del för att sänka sitt hus energibehov. Bland annat tätades samtliga fönster.
- Man kan säga att vi tätade och extraisolerade alla ställen där värme läckte ut.
För den småhusägare som måste sätta in 12-13 vattenelement i småhusets alla rum tillkommer en hel del pengar, utöver själva energikällan. Man får räkna med 4 000-5 000 kronor per vattenelement installerat och klart.
För den som i dag har direktverkande elvärme i form av elelement i alla husets rum är bidraget alltså inte lika intressant.
- Du måste sätta in ett helt eller delvis vattenburet system i ditt hus för att kunna få bidrag, säger Maria Ström.
För luftvärmepumpar utgår inga bidrag.
Den energikälla som ökar mest i landet just nu är värmepumpar. 38 000 bergvärmeanläggningar såldes i Sverige 2004, långt innan denna möjlighet till bidrag fanns.
De nya driftskostnaderna är lika viktiga som investeringskostnaden. En gjord investering bör vara intjänad på 10-12 år.
- Har du ett energibehov som understiger 15 000 - 20 000 kWh per år är det högst tveksamt om en investering över huvud taget lönar sig, säger Maria Ström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!