Satsar 30 miljoner kr på dialysvården i länet

Västerviks sjukhus får en ny dialysavdelning och fler platser för dialyspatienter nästa år. Det är en del av en större satsning på dialysvården i länet de kommande åren.

Linda Fleetwood (V), Lena Segerberg (S) och Akko Karlsson (MP), här på dialysmottagningen vid Västerviks sjukhus, presenterade i går en större satsning på dialysvården i länet.Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Linda Fleetwood (V), Lena Segerberg (S) och Akko Karlsson (MP), här på dialysmottagningen vid Västerviks sjukhus, presenterade i går en större satsning på dialysvården i länet.Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvi

Västervik2012-10-02 00:00

Totalt i länet satsar den rödgröna majoriteten cirka 30 miljoner kronor på att bygga ut dialysvården med fler platser. I den summan ingår även kostnad för utrustning.

Satsningen kommer också att leda till nyanställningar. Landstingsrådet Linda Fleetwood (V) räknar med att de behöver nyanställa sju personer i länet, med hon vet inte hur fördelningen mellan de tre sjukhusen ser ut.

För några år sedan gjordes en satsning på bland annat bättre reningsanläggningar. Politikerna bestämde redan då att de skulle fortsätta satsa på dialysvården.

- Bakgrunden till varför vi gör de här satsningarna är att behovet av dialysbehandlingar ökar snabbt i hela landet, säger Lena Segerberg (S), landstingsråd.

En förklaring är att befolkningen har blivit äldre. Fler behöver dialys, till exempel för att de har fått diabetes.

Linda Fleetwood påpekar också att det har kommit nya nationella riktlinjer, som har betydelse i sammanhanget. Där står att antalet behandlingar ska vara fyra-fem i veckan, mot tidigare tre.

- Det har visat sig att det är mycket bättre att man gör det oftare, säger hon.

Det blir också en satsning på självdialys, liksom på dialys i hemmet. I dag är det exempelvis en patient i Mariannelund som har det sistnämnda, för att slippa resa.

- Många patienter efterfrågar självdialys på sjukhuset, medan dialys i hemmet inte är lika efterfrågat, säger Lena Segerberg.

- Det är viktigt att patienterna får vara med och bestämma vad som passar dem bäst, säger Linda Fleetwood.

Lena Segerberg tycker att det är en viktig patientgrupp att värna om, som flera gånger i veckan, flera timmar åt gången, tvingas ligga fjättrade vid en maskin. Det måste finnas dialys på flera platser i länet, så att de inte behöver åka så långt.

Avslutningsvis påpekar de församlade politikerna att det finns ett stort behov av nya organ, i detta fall njurar, om någon kan tänka sig att donera en.

Det är bra om så många som möjligt i alla fall fyller i ett donationskort, om de kan tänka sig att donera. Segerberg tycker att det är synd om patienterna ska behöva ligga länge med dialys, om det skulle gå att få tag på en ny njure i stället.

Såhär ser landstingets satsning på dialysvården ut under åren 2013-2015:

Västervik får en ny dialysavdelning, som ska stå klar någon gång under nästa år. Antalet platser utökas från 13 till 20. Av dem är sex platser en separat enhet för självdialys.

Oskarshamn utökar antalet platser från sju till tio, och en ökad flexibilitet som motsvarar två-tre platser för självdialys.

Kalmar får 20 fler dialysplatser. En förstudie inleds dessutom om en ny enhet för självdialys.

Totalt i länet väntas antalet bloddialyser öka med 2 500 fram till nästa år. Totalt blir det då 18 000 behandlingar per år med bloddialys.

Vid Västerviks sjukhus finns 33 patienter som får dialys. Av dem är det 26 som får bloddialys. Övriga får påsdialys.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om