Satsar på choklad från Estland

Allt började med att en Västervikskvinna kom hem från Estland med en ask chokladpraliner. Hon frågade mågen Andreas Adelgren hur det kom sig att ingen sålde denna goda choklad här i Sverige. I november startade Andreas aktiebolaget Pralincompagniet i Västervik.

Andreas Adelgren, till vänster, och hans anställde Mathiaz Bunjaku tror starkt på lanseringen av den estniska chokladen i Sverige. Chokladfabriken Kalev grundades redan 1806.
Foto: Ashraf Isa

Andreas Adelgren, till vänster, och hans anställde Mathiaz Bunjaku tror starkt på lanseringen av den estniska chokladen i Sverige. Chokladfabriken Kalev grundades redan 1806. Foto: Ashraf Isa

Foto: Ashraf Isa

Västervik2012-02-12 10:54

- Det estniska företaget Kalev började tillverka choklad redan 1806 och är i dag ett av de äldsta konfektyrhusen i Europa, berättar Andreas Adelgren. Han och Claes Halldén äger varsin halva av Pralincompagniet AB.

- Efter svärmors tips började jag titta runt och såg att denna choklad inte såldes i vare sig Sverige, Norge eller Danmark. I Finland är märket stort. Vi kontaktade estniska ambassaden och fick ett bra gensvar från den handelsansvariga. Hon plöjde mark åt oss och vi togs emot med öppna armar vid vårt första besök på den stora chokladfabriken i Estland.

Andreas Adelgren berättar att det unika med Kalevs 250 olika produkter, varav Pralincompagniet i Västervik importerar 65, är att de till skillnad från de flesta andra chokladfabrikat är 100 procent fria från skadliga transfetter.

Pralincompagniet AB har redan fått stor respons i framför allt Stockholmsområdet. En jätteaffär ska, om allt går i lås, skrivas under den närmaste veckan med en kedja som i sina butiker har en miljon besökare i veckan.

I Västervik har bland annat Ica Maxi och Högöhallen redan börjat sälja den estniska chokladen, liksom Ica Supermarket i Gamleby.

Lagförslag stoppar transfetter

I riksdagen är ett lagförslag på gång som helt vill förbjuda transfetter i Sverige.

Pralincompagniet i Västervik hoppas att den nya lagen ska dröja lite grann ytterligare, så att man får fortsätta marknadsföra sin unika choklad ett tag till innan alla andra chokladtillverkare tvingas ställa om sin produktion och plocka bort transfetterna.

En omfattande studie publicerad 2006 i New England Journal of Medicine visar på ett starkt samband mellan konsumtion av transfetter och ökad risk för prostatacancer, hjärtinfarkt och andra hjärt- och kärlsjukdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om