Satsar på ekologiskt nötkött istället för mjölk

Häckenstad gård fasar ut mjölkproduktionen och ställer om gården till ekologisk köttproduktion. I en första fas blir det 120 dikor och 80 ungdjur, men tillståndet omfattar betydligt fler djur än så.

Fredrik Andersson, Häckenstad går över från mjölkproduktion till ekologisk köttproduktion. Bakom honom finns en yta där en plansilo ska byggas och längre bort i bakgrunden arbetar en grävare med grunden för det nya stallet för dikor och ungdjur. FOTO: HANS BRANDIN

Fredrik Andersson, Häckenstad går över från mjölkproduktion till ekologisk köttproduktion. Bakom honom finns en yta där en plansilo ska byggas och längre bort i bakgrunden arbetar en grävare med grunden för det nya stallet för dikor och ungdjur. FOTO: HANS BRANDIN

Foto: Brandin Hans

Västervik2008-03-13 00:05
- För tillfället finns 80 mjölkkor på Häckenstad, säger Fredrik Andersson, ensam ägare till jordbruket som omfattar 118 hektar åker. En vidare satsning på mjölkproduktion skulle kräva en stor förändring. - Jag tippar på att en sådan investering skulle hamna på 15 miljoner och det är för mycket pengar, anser jag. Det är tre år sedan jag tog beslutet om att ändra inriktning på gården, skulle jag ha fattat beslut idag, med de mjölkpriser och den trend som råder så hade jag förmodligen haft mycket svårare att bestämma mig. Men nu har Fredrik Andersson tagit sitt beslut och spaden har satts i jorden för en ny, stor byggnad där dikor och ungdjur ska ha plats på vintrarna. Mjölkkorna kommer att fasas ut och nästa höst ska mjölkproduktionen ha upphört. Då minskar också antalet arbetstillfällen på gården. Idag är det tre anställda varav en kommer att syssla väldigt mycket med nybygget. Det nya stallet ska ha fyra väggar och byggs så att det går att utfodra djuren med traktor. På sommaren ska djuren självklart gå ute. - Affärsidén är att få fram köttdjurskalvar som fötts upp med ekologiskt producerat foder från gården. Kalvarna ska sedan säljas vidare för slutlig uppfödning. Just nu finns en stor efterfrågan på ekologiskt kött, är det dessutom närproducerat så är det ännu bättre. Men förutsättningarna ändras hela tiden i den här branschen, så man måste satsa på det man tror på själv. Som det verkar kommer det att råda brist på svenskt nötkött och framför allt ekokött ett bra tag framöver. Om ett och ett halvt år är det färdigmjölkat på Häckenstad och det blir lite mindre tider att passa. Men fram till dess blir det lite mer jobb än vanligt eftersom båda produktionsinriktningarna kommer att drivas parallellt under tiden mjölkkorna fasas ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om