Satsning på mångfald och jämställdhet

Västerviks kommun vill arbeta för ökad mångfald och jämställdhet. Därför har en ny policy tagits fram för att belysa frågor om exempelvis arbetsmiljö, rekrytering, löner och integration.

Ökad medvetenhet krävs. Personalsekreterare Gunnel Candlow och Jorge Chavez från integrationsberedningen anser att bättre rutiner och kunskap kan underlätta rekryteringen av invandrare. Foto: ANDERS STEINER

Ökad medvetenhet krävs. Personalsekreterare Gunnel Candlow och Jorge Chavez från integrationsberedningen anser att bättre rutiner och kunskap kan underlätta rekryteringen av invandrare. Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2006-12-18 00:25
I policyn slås fast att alla kommuninvånare ska har samma rättigheter oavsett kön, etnisk bakgrund, funktionshinder, sexuell läggning eller religion. En arbetsgrupp med representanter från de största förvaltningarna, integrationsberedningen och olika fackförbund har arbetat med policyn som ska genomsyra alla kommunala förvaltningars och bolags verksamheter.

- Det är viktigt att policyn kopplas till varje nämnds verksamhet, annars finns det en risk att den blir utslätat. Det är också viktigt med kompetensutveckling och att man kontrollerar att chefer och ledare faktiskt jobbar med de här frågorna, säger personalchef Eva-Carin Öhlin.
Även tidigare fanns ett jämställdhetsprogram som speglade lagstiftning och EU-direktiv runt diskriminering. Nu renodlas och vässas formuleringarna genom ett detaljerat program som utgår från den övergripande jämställdhets- och mångfaldspolicyn. Programmet gäller för åren 2006-2008 och kan därefter revideras.
- För att få liv i de här frågorna är det viktigt att vi har en gemensam värdegrund. Det gäller att få med alla resurser och få frågorna belysta, säger Gunnel Candlow, personalsekreterare på kommunledningskontoret.
I det konkreta programmet betonas vikten av tydliga och mätbara mål för jämställdhet och mångfald. Det ska exempelvis inte finnas löneskillnader mellan män och kvinnor vid lika arbete. Fler kvinnor ska även erbjudas att jobba heltid. Medborgarnas inflytande måste öka, och olika grupper representeras bättre när kommunala beslut fattas. Kultur- och fritidsutbudet måste bli bredare och aktiviteter anpassas till fler grupper. Gång- och cykelvägar ska göras säkrare och tillgängligheten för funktionshindrade ska öka.

Vid rekryteringar till tjänster vill kommunen även eftersträva en bättre balans mellan kvinnor och män.
- Rekryteringen ska även spegla befolkningens ålder och kön så att man får en förståelse för verksamheten bland de anställda. Det är viktigt att kommunen har den kompetens som krävs för att se olika grupper och olika behov, säger Eva-Carin Öhlin.
När det gäller rekrytering av invandrare behöver kommunen bli aktivare och mer medveten om språkliga och kulturella skillnader.
- Det är inte en invandrarfråga utan en attitydfråga, och det behövs mer kunskaper runt rekryteringsrutiner, säger Jorge Chavez från integrationsberedningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om