Schmidts framgångsrecept för att locka tyska turister

Tyskarna är en växande grupp turister i Västervik, men Peter Schmidt, företagare i besöksnäringen, tycker att kommunen kan agera smartare.

Peter Schmidt tror att Västerviks kommun kan växa bland tyska turister. Lugnet och naturen drar, men Sverige har även blivit ett billigt land att turista i.Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Peter Schmidt tror att Västerviks kommun kan växa bland tyska turister. Lugnet och naturen drar, men Sverige har även blivit ett billigt land att turista i.Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Västervik2012-02-13 00:00

Det var en artikel i VT för några veckor sedan som fick Peter Schmidt att reagera. Där berättade vi om det stora, länsgemensamma projektet Vinst som skulle locka danskar och tyskar att turista i Sverige.

Effekterna av projektet var svåra att mäta, och Västerviks turistchef Stina Porsgaard berättade att man fått ändra fokus när det gällde den tyska satsningen.

Ett försök att sälja gästnätter över en bokningssajt visade sig inte vara lyckosamt. Därför svängde satsningen över till att öka tyskarnas medvetenhet om de besöksmål som finns i Kalmar län.

Peter Schmidt har rötterna i Tyskland, men flyttade med frun från Linköping till Lilla Sandereds gård utanför Loftahammar 2001. För sju år sedan kom han på att en god sidointäkt skulle vara att hyra de två stugor som finns på fastigheten. Med sina kunskaper om Tyskland låg det nära till hands att marknadsföra sig på den tyska marknaden.

Undan för undan har verksamheten växt. I dag har han sju stugor för uthyrning, och han kommer att börja hyra ut åt grannar också.

- Antalet besökare ökar med ungefär tio procent varje år. Det finns en trend i Tyskland, där åtminstone en del tyskar väljer att bort att turista söderut för att istället söka naturupplevelser och stillhet norrut, säger han.

De senaste åren har han även haft några bokningar från Frankrike och Italien.

Schmidt tror till skillnad från de slutsatser som drogs efter Projekt Vinst att tyskarna gärna använder internet för att boka resor. Däremot ifrågasätter han om det var rätt att gå via den svenska, statliga myndigheten Visit Sweden bokningssajt.

- Jag marknadsför mig framförallt genom några tyska sökmotorer som är specialiserade på turistboende. Numera sker nästan all kommunikation med kunderna över internet. Jag får nästan aldrig några telefonsamtal.

Vad är det som lockar tyskar till Loftahammar?
- Skärgården. Många frågor om lugn och ro. De vill inte komma till någon stugby. Jag kan nog inte bygga ut mer på min mark.

Samtidigt tycker han att turistbyrån i Västervik kunde göra mer. En sak är att inse potentialen i orterna utanför Västervik, en annan är att ta vara på de små företag som finns runt om i kommunen.

- Det är många som hyr ut stugor runt om "i buskarna". Man borde samla oss till gemensamma möten. Jag har till exempel aldrig fått något samtal där man kollat hur uthyrningen under säsongen gått.

Han tycker att turistbyrån i Loftahammar borde få bättre uppbackning. Det går inte att driva verksamheten bara på föreningsbasis.

- Vi som hyr ut stugor kan locka hit besökare, men när de är på plats behövs turistbyrån för att hjälpa dem att hitta aktiviteter.

I grannskapet i Loftahammar har det byggts och byggs fler stugor för uthyrning. Det betyder konkurrens för Peter Schmidt, men han välkomnar den:

- Jag kanske förlorar någon veckas uthyrning, men ju fler som kommer hit ju fler kan berätta om Loftahammar när de kommer hem.

Schmidts tre råd

Det här tycker Peter Schmidt att Västerviks kommun kan göra för att bli attraktivare bland utländska turister.
Förläng säsongen.
Att få uthyrt i juli och augusti är inte svårt. Säsongen behöver sträckas ut. Många attraktioner som Astrid Lindgrens Värld och Älgparken i Virum drar ner sina öppettider kraftigt i slutet av augusti.

Marknadsför hela kommunen. Loftahammar har stor potential, men behöver marknadsföringshjälp. Till exempel finns ingen tyskspråkig variant av Loftahammars hemsida.

Fler attraktioner. Fler evenemang i Loftahammar under högsäsong. Kanske en bondens marknad, eller ett arrangemang kring fisk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om