Ser till att E 22 är halkfri

Bilisten förväntar sig att de större vägarna ska vara snö- och halkfria. I vårt område är det Vägverket Produktion som ser till att det blir så. En liten ledningsgrupp i Gamleby dirigerar en flotta på 15 plogenheter som ska röja 68 mil vägar.

Här vid Hjortenbaden mellan Gamleby och Västervik på E 22 finns en av alla instrumentstationer som hjälper Vägverket att fatta beslut om insatser för halkbekämpning eller snöröjning.

Här vid Hjortenbaden mellan Gamleby och Västervik på E 22 finns en av alla instrumentstationer som hjälper Vägverket att fatta beslut om insatser för halkbekämpning eller snöröjning.

Foto: Brandin Hans

Västervik2008-12-12 00:07
På Vägverkets station i Gamleby sitter fyra personer som arbetsledare för den inhyrda entreprenörer som ska utföra själva jobbet. Någon av de fyra finns alltid till hands. Jouren rullar året runt, men det är naturligtvis den här årstiden som är mest intensiv.- I morse (läs torsdag) väcktes jag strax före 03.00, berättar Ola Nilsson, en av de fyra i gruppen. Då ringde en person från övervakningsenheten i Vetlanda (finns också i Karlshamn och Växjö). Anledningen var att våra instrument ute på vägarna visade risk för frostbildning. Jag ringde i min tur till en av entreprenörerna som gav sig ut och saltade.- Vi har instrument som mäter temperaturen i vägytan, i luften och som mäter daggutfällningen, berättar Åke Berggren, platschef i Gamleby. Daggbildningen i förhållande till vägens temperatur är det allra viktigaste. Den berättar om vi kan vänta oss halka. Vissa av instrumenten har också kamera så att vi kan se hur vägbanan ser ut. - De har mätstationerna kollas upp dygnet runt av övervaktningsenheten som larmar oss. Vi kan se precis samma saker via våra datorer.Myndigheten Vägverket äger vägen och köper in tjänster som snöröjning och halkbekämpning. Vägverket Produktion lägger in anbud i konkurrens med andra bolag som exempelvis Skanska, Peab och NCC. I Vimmerby sköter Skanska snöröjningen medan NCC utför samma tjänster i Norrköping. - Nästa höst ska Gamlebyområdet slås ihop med Ringarum och en ny upphandlingsomgång väntar, säger Åke Berggren. Då får vi, förhoppningsvis blir det vi, 130 mil att sköta om.Det är ingen lätt uppgift att lägga ett anbud och det är inte helt lätt med ersättningen. Vägverket Produktion fakturerar alla timmar som de använt sig av entreprenörer. Den siffran jämförs av Vägverket med statistik från olika väderobservatörer, en av dem är SMHI. Det väder som varit jämförs med arbetsinsatserna och med utgångspunkt från det verkliga vädret får Vägverket Produktion betalt. Entreprenörerna håller med bilar/traktorer som är försedda med fästen för uppdragsgivarens plogar och saltaggregat. - Vi använder nästan uteslutande saltlösning, säger Ola Nilsson. Vi gör av med en bråkdel av den salt som vi använde förr om åren. Den här tiden på året är det ofta saltning kväll och tidig morgon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om