I år är det mycket som är annorlunda. På grund av coronaviruset är antalet ledamöter nedbantat, och dagordningen kortad. Istället för ett mingelfika får politikerna smörgåspaket att äta i bänkarna eller utomhus under en paus för att hålla nere smittorisken.
Fullmäktiges ordförande Sverker Thorén säger att partierna tyckt att det varit viktigt att partierna ges möjlighet till en ordentlig debatt:
– Det här är en chans för partierna att visa väljarna var man står i viktiga frågor.
Det andra skälet är att årets budget omgärdas av väldigt stor osäkerhet på grund av coronapandemin.
De tre styrande partierna, S, C och MP, har kallat sitt budgetförslag för en framskrivning av förra årets budget. Man har flaggat för att det istället kan komma fler förslag när budgeten ska revideras i november. Några oppositionspartiers budgetyttranden är kortare än vanligt, och innehåller i några fall inga skarpa alternativförslag.
När man läser oppositionspartiernas yttranden går det ändå att spåra några tänkbara debattämnen:
* Är det alls läge att fatta beslut om budgeten redan i juni? Två partier, M och SD säger nej. Däremot efterlyser båda partierna utredningsarbeten för att kunna fatta en välgrundad budget i november. De styrande partierna däremot anser att förvaltningarna måste få tidiga besked för att kunna ha framförhållning.
* Effektiviseringsuppdraget. Förvaltningarnas uppdrag att årligen effektivisera verksamheten med motsvarande en procent varje år har varit omdebatterat. Förra månaden pekade kommunens revisorer på brister med uppdraget. Socialisterna vill slopa uppdraget helt. Man menar att det är en förklädd nedskärning som drabbar verksamheterna negativt. Liberalerna vill att man tar fram en ny, mer begriplig modell för effektiviseringsarbetet.
* Liberalerna vill göra förändringar i upphandlingsrutinerna av verksamhetslokaler och i kommunala bolag. Förhoppningen är att det ska bidra till ett bättre näringslivsklimat.
* Socialisterna vill avveckla samarbetet mellan kommunen och Västervik Framåt för att spara pengar.
* Kristdemokraterna vill satsa tre miljoner kronor på att kunna erbjuda familjedaghem som alternativ på fler platser.
* I investeringsbudgeten finns Södra infarten med. KD vill att den posten stryks så länge det inte finns extern medfinansiering på minst 75 procent.