Sex tvångs- vårdades förra året

Förra året reagerade nämnden med förvåning när de plötsligt fick in sex ansökningar om tvångsplaceringar enligt LVM. - Jag undrade vad det var frågan om, men det var nog en ren tillfällighet, säger nämndens ordförande, Marie-Louise Lundgren (M).

Västervik2010-01-28 00:00
Det sista steget för att bota någon från missbruksproblem är tvångsvård. Då har det gått så långt att det finns risk för att personen skadar sig själv eller andra genom sitt missbruk. Antalet personer som tvångsplaceras varje år varierar. 2008 var det en person. 2009 var det sex personer. Tittar man tio år tillbaka fortlöper mönstret. - Under våren och sommaren 2009 hade vi ett rejält uppsving. Jag minns att jag tänkte "oj vad är det som håller på att hända?". Men det var nog en ren tillfällighet. Jag ser ingen annan orsak, säger socialnämndens ordförande Marie-Louise Lundgren (M).Utöver uppsvinget 2009 finns det ingenting som tyder på att vare sig fler eller färre tvångsplaceras nu än tidigare. Liknande uppsving på tvångsplaceringar som 2009 inträffade även i början på 00-talet. Däremot har kommunens ambition höjts vad det gäller att i första hand vårda personen med missbruksproblem inom den egna kommunen. Aspen, boendet för personer med missbruksproblem, kom till på 80-talet av just den anledningen.
En anmälan om LVM-placering kan nå socialförvaltningen på flera olika sätt. Det kan vara från oroliga anhöriga, öppenvården, landstinget eller till och med från missbrukaren själv. Anmälan hamnar hos socialnämnden och de beslutar sedan att anmälan utreds av socialförvaltningens handläggare. Utredningen ligger sedan till grund för om nämnden ska ansöka om LVM-placering hos länsrätten. Rätten beslutar sedan om det blir LVM eller inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om