Uppmärksamma Västerviksbor noterade under inspelningen av julkalendern att det inte bara var personal från produktionsbolaget Misofilm som hjälpte till att fixa scenerna vid Stora torget eller Båtsmansgatan. Flera lastbilar körda av Kanonaden åkte även från Tjustvallen med snö för att hjälpa julstämningen på traven där det behövts.
Och det är inte det enda kommunen hjälpte till med.
– Vi har lånat ut lokaler, exempelvis i Rådhuset där skådespelare och annan personal kunde vila, byta om och så vidare. Vi har även bistått med information om hur man får göra när man stänger av gator och sett till att de har korrekta trafikskyltar. Men de hade egna volontärer när de stängde av gator, säger Pontus Lindblom, näringslivschef på Västerviks kommun.
Planeringen inför inspelningen i Västervik pågick i flera månader och produktionsbolaget var enligt Pontus Lindblom i god tid med att berätta vilka önskemål de hade och därefter prata med olika fastighetsägare vid platser där de ville spela in. Efter det har de skött det mesta själva.
Efter att inspelningarna var klara hjälpte även kommunen, via Kanonaden, till med att städa upp all fejksnö som låg på inspelningsplatserna.
Veckan efter att inspelningarna avslutats håller kommunen fortfarande på att räkna ihop exakt hur mycket kalaset kostat staden, men man börjar närma sig en siffra.
– Det ser ut som att det kommer landa på någonstans mellan 200 000 och 250 000 kronor. Det är inga pengar som vi gett till SVT, utan är sånt vi använt för att skylta om, frakta dit snö och städa upp efteråt, säger Pontus Lindblom.
Kostnaderna har inte kommit som en överraskning för kommunen, utan något som man förberett sig på sedan det blev klart att julkalendern delvis skulle spelas in här. Pengarna har tagits från kommunens eventbudget, och innebär därför enligt Pontus Lindblom ingen extra kostnad utöver budget.
Kommunen får ingenting betalt för sina tjänster, men tror att deras kostnader med hyfsad marginal kommer tjänas in på exponeringen Västervik kommer få.
– Det är jätteroligt att de väljer att producera i vår fantastiska kommun och stad. Julkalendern är en härlig tradition som passar både yngre och äldre. Det är med glädje vi såg att de valde att spela in här och hoppas kunna dra nytta av det hela året, säger Pontus Lindblom.
Exakt hur kommunen tänker dra nytta av julkalendern är inte bestämt än, men är enligt Pontus Lindblom någonting man kommer lura på ett tag.