- Det är en hemskt dålig tajming, menar Birgitta Hattar lärare på Västerviks gymnasium.
Idag undervisar hon 25 elever varje termin på 45 lektionstimmar i sexualkunskap. På tre år har hon 150 elever av de 1500 som går på gymnasiet. Hon vill undervisa fler. Helst alla 1500. Men om två år går hela den valbara kursen i graven på grund av den nya gymnasiereformen.
- Jag är frustrerad över att det görs så lite. Det måste göras en större kompetensutveckling av lärare.
Sexualundervisning blev obligatoriskt 1955. Trots det är det i dag inte obligatoriskt för lärare att läsa sexualkunskap under sin utbildning.
- Allt det här rimmar otroligt dåligt. Det har aldrig varit så stor risk för att få hiv och andra könssjukdomar som det är nu. Klamydia är största enskilda orsaken till ofrivillig barnlöshet, säger Hattar.
Det beror dels på att kondomanvändningen är låg och att det fortfarande är vanligt att många tror att p-piller skyddar mot könssjukdomar. Hon pratar även om ett större sexuellt riskbeteende bland ungdomar. Ungdomar har fler sexpartners, mer tillfälliga sexuella kontakter och experimenterar mer. Kombinationen med lågt kondomanvändande är inte bra.
Bakom trenden gömmer sig en outtalad p-pillerstrategi från 1960-talet. Då var det fortfarande skambelagt att bli gravid utanför äktenskapet. Akut-p-piller och medicinsk abort existerade inte och framför allt var hiv inte aktuellt.
- Jag brukar fråga ungdomarna vad är värst att bli gravid eller att få en könssjukdom. Den kan i första hand vara lätt att besvara, men efter en stunds diskussion är det inte lika självklart. Min mamma sa till mig "akta så du inte blir gravid". Jag säger nu "att akta er så ni kan bli gravida eller göra någon gravid när ni så önskar". Det är fler vuxna som borde fråga detta. Inte färre. Jag hoppas på att det blir en annan form av sexualundervisning på Västerviks gymnasium i framtiden. I någon form måste det finnas. Låt glädje vara det ända sex sprider.