Shawn Boye spelar in film i Västervik om klippklättring

I några dagar har bouldraren Shawn Boye besökt Västervik för att filma fina klätterplatser för bouldering. Shawn Boye gör en internationell PR-film om de unika klättringsmöjligheter just Sverige erbjuder.
- Här i Västervik har ni ett tiotal perfekta platser för bouldering, vilka borde kunna locka hit utländska klättrare.

Klätterfilm. De senaste dagarna har kanadensaren Shawn Boye, med filmkameran, varit i Västervik för att spela in en PR-film om boulderingklättring. Han menar att Västervik har många fina klätterställen att erbjuda bouldrare från hela världen. Här ses han tillsammans med, från vänster, Fredrik Dahl, Dylan Smith, Johan Andersson, Stefan och Sanna Rasmussen samt Kalle Boström.Foto: ANDERS STEINER

Klätterfilm. De senaste dagarna har kanadensaren Shawn Boye, med filmkameran, varit i Västervik för att spela in en PR-film om boulderingklättring. Han menar att Västervik har många fina klätterställen att erbjuda bouldrare från hela världen. Här ses han tillsammans med, från vänster, Fredrik Dahl, Dylan Smith, Johan Andersson, Stefan och Sanna Rasmussen samt Kalle Boström.Foto: ANDERS STEINER

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2006-04-19 00:25
Bouldering är en form av säker friklättring på låg höjd - max sex, sju meter. Dessutom ligger för säkerhets skull alltid en tjock madrass under klättraren, en så kallad crashpad. Bouldering är dock samtidigt en mycket krävande form av klättring. Både fysiskt och mentalt.
- Den kräver mycket tankeverksamhet och du måste alltid vara totalt fokuserad på din uppgift och veta exakt vad du vill. Du har varken rep eller andra säkringar trots att det ibland är överhängande berg.

Detta är kanadensaren Shawn Boyes andra filmprojekt om klättring. Den första filmen såldes i 700 exemplar till klättrare över hela världen. Shawn finansierar allt själv. Det är svårt att få sponsring för en udda sport som denna.
- I den nya filmen lyfter jag fram bland annat Västerviks alla möjligheter. Den svenska geologin, med gammalt berg som formats av inlandsisar, erbjuder massor av fina stenblock och små klippor.

- Olika bergarter innebär också en stor variation av grepp för händer och fötter.
Shawn Boye gör under några månader en Sverige-turné, där även walesaren Dylan Smith samt klätterduon Kalle Boström och Johan Andersson från Lund medföljer.
Man började i Skåne och ska nu efter Västervik titta på vilka boulderingmöjligheter som erbjuds i Norrköping, Örebro, Göteborg, Uppsala, Stockholm, Falun samt Sundsvall.

På varje ort tar filmgänget hjälp av lokala bouldrare. I Västervik åkte man ut med Stefan och Sanna Rasmussen samt Fredrik Dahl. Stefan tillhör den svenska eliten i bouldering.
- I bouldering söker du framför allt svåra rörelser, säger Stefan Rasmussen.
Också det sociala är en viktig del i bouldering. Till skillnad mot repklättrare som hänger ensamma i kanske en halv dag på en flera hundra meter hög klippvägg, så umgås bouldrare ofta intensivt och har väldigt kul tillsammans. De hänger ihop så att säga.

- När någon klättrar står vi alltid minst ett par kompisar under och övervakar. Vid ett eventuellt fall tar vi emot och styr in klättraren mot crashpaden, förklarar Shawn Boye som berättar att allvarliga olyckor är ytterst sällsynta inom sporten.
Alla har råd att bouldra
Den i dag egna sporten bouldering började som intensivträning för alpina klättrare. När du inte har tid eller ork att ge dig ut och hänga i rep så kan du bara ta dig till närmsta samling klippblock, eller boulders som det heter på engelska, och klänga loss.
När man bouldrar löser man "problem", det vill säga man klättrar upp på ett specifikt ställe. Problemen graderas med olika svårighet och kan variera från ett stort klippblock till kanske en liten bergvägg. Svårighetsgraden varierar från 1 till 8c.
Bouldering är inte någon dyrbar materielsport. För att bouldra behövs endast ett par klättrarskor, vilka kostar 500-1 000 kronor. En crashpad är också bra att ha. Det är en liten madrass man bär med sig och lägger under det "problem" man håller på med. Vid ett fall landar man i alla fall halvmjukt.
Också en kalkpåse kan vara bra, så man kan kalka händer och grepp för ett bättre fäste.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om