Silvertia är inte falsk - men utsatt för något

Den här "silvertian" lämnade en läsare till VT häromdagen. Är den månne falsk, undrade han. - Nej, säger Mats Bruce på Riksbanken som tror att myntet helt enkelt utsatts för något slags kemiskt experiment.

Detta silverfärgade 10-kronorsmynt lämnade en läsare upp till VT häromdagen. Enligt Riksbanken är myntet äkta men har utsatts för någon form av elektrolys som fått ytskiktet att skifta färg.

Detta silverfärgade 10-kronorsmynt lämnade en läsare upp till VT häromdagen. Enligt Riksbanken är myntet äkta men har utsatts för någon form av elektrolys som fått ytskiktet att skifta färg.

Foto: Anders Steiner

Västervik2009-01-28 14:12
Mats Bruce berättar att tiokronan haft exakt samma utseende alltsedan 2001. Mellan 1991 och 2001 hade både åtsidans kungaporträtt och frånsidans text ett annat utseende.Porträttet byttes ut 2001 och till frånsidan flyttades kungens valspråk "För Sverige - i tiden".- Tiorna är gjorda i en legering bestående av 89 procent koppar, 5 procent aluminium, 5 procent zink samt 1 procent tenn. Legeringen togs fram på 80-talet för just 10-kronorsmynten och kallas Nordic Gold. Även EU-mynten 10, 20 och 50-cent som kom 2002 är gjorda i Nordic gold.Mats Bruce berättar att denna legering har samma guldfärg rakt igenom hela myntet.- Det mynt ni hittat har troligen utsatts för något slags kemiskt experiment med elektricitet och syra. Elektrolysen har fått ytskiktet att skifta färg.På uppmaning av Mats Bruce kollar VT snabbt att silvertian väger prick 6,60 gram, att den har en diameter på 20,5 millimeter samt en kanthöjd på 2,90 millimeter. Randen är också delvis slät och delvis räfflad.- Om du skrapar lite på silvertian kommer säkert guldfärgen fram, säger Mats Bruce. Det visar sig att han har rätt.Som kuriosa berättar Mats Bruce om de så kallade rysstiorna som dök upp här och var i Sverige i början av 90-talet.- De var ganska välgjorda förfalskningar om man bara hade en i handen, men de första saknade faktiskt räfflorna längs kanten. Sedan fixade man till räfflorna men då blev kungens näsa alldeles för spetsig!Som ytterligare kuriosa kan nämnas att svenska 10-kronorsmynt sedan 2007 tillverkas i Finland (!) av företaget Mint of Finland.Efter upphandling av jobbet visade det sig att Riksbanken där fick mest pengar för pengarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om