I måndags lades Electrolux Motorklubb ner. Föreningen hade både anor långt tillbaka i tiden och en intressant historia.
- Vi tror att den startade 1957. Då hade man byggt en tvätthall och garage för bilreparationer på Electrolux fabriksområde som var till för de anställda. De anställda fick själva ansvara för förvaltningen genom en förening, berättar Gunnar Jansson, som var revisor i föreningen vid nedläggningen.
Bilvårdsanläggningen fungerade som en personalförmån. Här kunde de anställda vårda sina bilar. Efter hand kompletterades verksamheten med andra aktiviteter som bilutflykter. När Electrolux fattade beslutet att lägga ner fabriken hade personalföreningen 290 medlemmar.
Föreningen har fortsatt att ha verksamhet även efter att fabriken lagts ner och fabriksområdet sålts. Nu har verksamheten främst haft en social funktion med utflykter..
- Vid nedläggningen fanns det pengar kvar i föreningen. I princip kan man säga att vi fortsatt tills dess att pengarna tagit slut, säger Gunnar Jansson.
Senare i vår lägger Electrolux Pensionärsförening ner. De drygt 100 medlemmarna får söka sig till Västerviks övriga pensionärsorganisationer.
- Av naturliga skäl har vi ingen nyrekrytering till föreningen utan får undan för undan stryka medlemmar som avlidit. Medelåldern i föreningen har blivit väldigt hög, säger Hans Wilensjö, kassör.
När en av föreningens drivande krafter nyligen avled fattade styrelsen beslutet att avveckla föreningen.
Längre tillbaka ordnande föreningen, med subventioner från Electrolux, längre resor för sina medlemmar. På senare år har man ordnat kortare utflykter, bland annat en resa med Ålandsbåt.
Är det här de sista spåren av Electrolux som försvinner?
- Ja, åtminstone organiserade. Det finns nog fortfarande kompisgäng som håller ihop, svarar Gunnar Jansson.