Trots att Harstenabon Hans Zsaeck finns med i Sjöräddningscentralens register blev han inte kontaktad när helgens sjöolycka inträffade i Gryts skärgård.
- Jag vet inte varför de inte hörde av sig. Kanske var det för att de inte ville att jag skulle ge mig ut ensam då det var väldigt hårt väder. Men jag kunde kanske åtminstone ha fått frågan, det känns ju lustigt att det hände så nära utan att jag hjälpte till. Jag såg ju helikoptern cirkulera men fick reda på först i efterhand vad som hänt, säger Hans Zschaeck.
Han medger att det är osäkert om han skulle ha kunnat göra någon skillnad i räddningsarbetet. Hade han fått förfrågan hade han dock kunnat få med sig två personer i sin båt och kunnat vara på plats inom tio minuter.
- Jag hade en körning på lördagseftermiddagen och på hemvägen från Fyrudden blåste det en medelvind på 17 till 19 meter i sekunden. Havet kokar när det blir sånt väder och då gäller det att gå inomskärs.
Under helgens räddningsinsats deltog en räddningshelikopter från Visby och tre räddningsbåtar. Båtarna kom från Kustbevakningen i Oxelösund och två från Sjöräddningssällskapet i Arkösund. Kustbevakningens båt KBV 305, som normalt är stationerad i Fyrudden, var inte bemannad i helgen.
Varför kallades inte Harstenabon in att delta i räddningsinsatsen. Han var ju närmast?
- Bara för att man är medlem i sjöräddningssällskapet är det inte säkert att man kallas in, säger Lars Blom, sjöräddningsledare på Sjöfartsverkets räddningscentral i Göteborg.
Men är inte meningen med Sjöräddningssällskapet att man ska ta hjälp av frivilliga i det område där en olycka tros ha inträffat?
- Sjöräddningssällskapet är en ideell förening, och vi har inte koll på var deras medlemmar är bosatta. Så enkelt är det inte, säger Lars Blom.
Han uppger att lördagens insats troligen bestod av de enheter som svarade när det gick ut ett allmänt anrop om bistånd vid räddningsarbetet utanför Harstena.