Sju lokala arbetsgivare om sommarjobben – och lönen

550 nyfikna kom till sommarjobbsmässan i Bryggaren och flera fick napp. Men det finns fortfarande arbetsgivare som behöver hjälp under semestertiden.
Vi har snackat med sju tungviktare i Västerviks kommun.

Kriminalvårdschefen Åsa Lindberg vid Västerviks anstalten behöver ett 50-tal sommarjobbare.

Kriminalvårdschefen Åsa Lindberg vid Västerviks anstalten behöver ett 50-tal sommarjobbare.

Foto: Christer Andersson

Västervik2025-02-02 18:00

Nyheten i korthet

  • Västerviks kommun erbjuder cirka 1 500 sommarjobb, med arbetsgivare som fortfarande söker personal för semestertiden.
  • Kommunens vård och omsorg behöver många semestervikarier, främst vårdbiträden och undersköterskor. Andra arbetsgivare är GK Restauranger, Västerviks sjukhus och Anstalten Västervik Norra.
  • Arbetsförmedlingens sektionschef Michal Ulatowski betonar att det finns gott om arbetstillfällen under sommaren, många förmedlas genom kontakter.

Arbetsförmedlingens sektionschef Michal Ulatowski uppskattar att det totalt finns runt 1 500 sommarjobb i Västerviks kommun.

– Ungdomen ska inte behöva vara sysslolös. Det finns gott om arbetstillfällen under sommaren. Många förmedlas genom kontakter, säger han.

VT har kollat läget med några av kommunens arbetsgivare. Om hur många man söker, vad som krävs och hur mycket man tjänar.

undefined
Oscar Ferlin och Alicia Björnholm rekryterar sommarjobbare till kommunens vårdbehov. Arkivbild.
undefined
Michal Ulatowski, på Arbetsförmedlingen, uppskattar att det finns runt 1500 sommarjobb i Västerviks kommun.

Kommunens vård och omsorg behöver många semestervikarier, främst vårdbiträden och undersköterskor.

– Jag har en positiv känsla. Det går bättre och bättre för varje år. Nu har vi redan så många sökande som vi hade totalt förra året, säger rekryteraren Alicia Björnholm.

Till cirka 200 platser har hon runt 150 sökande.

Omkring 1 500 personer inom äldreomsorg och funktionsstöd ska ersättas när de går på semester. Det görs av återkommande sommarjobbare, timvikarier, pensionärer, studenter och praktikanter som redan är inne i snurran.

Mycket blir löst på plats utan att rekryterare Alicia Björnholm och Oscar Ferlin behöver rycka in.

– Svårast för oss är landsbygden, som Loftahammar, Edsbruk och Ankarsrum.

För att få jobba krävs ett utdrag ur belastningsregistret och gymnasieutbildning eller motsvarande.

– Meriterande är utbildning till undersköterska, erfarenhet av liknande, jobb liksom körkort. Vi söker de som vill vara ett tryggt stöd i vardagen, med sysslor som städ, tvätt, mat och att ge mediciner, säger Alicia Björnholm.

Lägsta månadslön för vårdbiträde (enligt avtal med Kommunal): 17 år: 17 134 kronor i månaden, 18 år: 19 038 kronor och 19 år: 24 950 kronor.

undefined
Erik Hemmingsson, Guldkant, lockar inte med skyahöga löner, snarare med en bra arbetsplats.

GK Restauranger, med Guldkant Västervik och Vimmerby, Rosa Himmel, samt Resortens Bello, Kajsas Skärgårdskrog och Medi Beach Food, behöver ett 90-tal sommarjobbare från 15 år (några få veckor) och uppåt. Allt från kockar till servering.

– Det känns bra i år. Jag har inte ont i magen än, säger Erik Hemmingsson om rekryteringen inför sommaren.

Han räknar med att ha runt 60 klara nu. Många kommer tillbaka från tidigare år. Snittåldern på sommarjobbarna ligger på 16-17 år.

Svårast är som tidigare att hitta erfarna och kompetenta kockar.

– Vi lockar inte med skyhöga löner, utan med att vara en bra arbetsplats, att erbjuda personalförmåner och ett brett kontaktnät, säger Erik Hemmingsson.

De flesta lönerna är egenförhandlade. Lägsta lön enligt gällande Hotell och Restaurang-avtalet, 105 kronor i timmen för 17-18-åringar.

Västerviks sjukhus behöver som tidigare ett 90-tal sommarjobbare i åldern 18-70 år, till jobb som undersköterska, medicinsk sekreterare, kanslist, underläkare, sjuksköterska och receptionist.

– Känslan är god, nu ligger vi till ungefär som tidigare år. Vi ser ett ökat intresse i samhället för att jobba inom vård och omsorg. Regionens satsningar på studentkontakter som upplevelseverkstad, prao, VFU och besök på skolor ger effekt på lång sikt, tycker Sofia Setterberg, HR-assistent på regionens hälso- och sjukvårdsförvaltning.

Lönen är enligt avtal med SKR (Sveriges kommuner och regioner). 

– Det är individuell lönesättning baserat på yrket, erfarenhet och kompetens, säger Sofia Setterberg.

undefined
Kriminalvårdschefen Åsa Lindberg vid Västerviks anstalten behöver ett 50-tal sommarjobbare.

Anstalten Västervik Norra behöver 45-50 sommarjobbare, från 20 år till 65, som kriminalvårdare och produktionsledare.

– Vi har löpande intervjuer och är i full gång. Vi brukar alltid klara att rekrytera så vi behåller den positiva känslan även i år, säger kriminalvårdschef Åsa Lindberg.

Månadslönen enligt kollektivavtalen: 30 000-35 000 kronor.

undefined
Pelle Svensson, förvaltare vid Bostadsbolaget, har många sökande till jobben som fastighetsskötare.

Bostadsbolaget i Västervik söker 20-25 fastighetsskötare från 17 år och uppåt. Det ska hållas fint vid boenden, förskolor, äldreboenden och idrottsplatser, från Hjorted upp till Edsbruk.

Fastighetsskötare är för många det typiska sommarjobbet. Fritt utomhusjobb med gräs, häckar och ogräs.

Vid sommarjobbsmässan kom flera ansökningar in. För vissa platser är körkort ett krav.

– Vi har nog 60-70 ansökningar nu. Det gäller att få rätt personer. Flera kommer tillbaka år efter år, berättar förvaltaren Pelle Svensson. 

Lön efter kollektivavtalet Fastigo.

undefined
Adéle Lantz, HR-ansvarig vid Saab Baracuda i Gamleby, berättar om ett fåtal sommarjobb.

Saab Baracuda i Gamleby gör som flera andra industrier under sommaren och stänger ner fabriken.

– Vi söker ändå 2-5 sommarjobbare och är mitt uppe i processen. Vi vill hjälpa till med sysselsättning för unga på orten, berättar Adéle Lantz, HR-ansvarig.

Det rör sig om enklare fastighetsskötsel och andra specifika uppgifter.

Västervik resort söker personal till glassförsäljning, städning, trädgårdsarbete, reception med mera, sammanlagt 55 tjänster. Det är ungefär samma som förra året, berättar marknadschef Ann Björnsdotter. De tar emot ansökningar från 16 års ålder, men ser gärna att man fyllt 18.

Hon upplever att rekryteringsläget är gott, många återvänder sedan tidigare år. Lönerna är enligt Sobonas avtal.

– Vi är glada att så många kommer tillbaka och arbetar ännu en säsong. Det get trygghet och bra service för våra gäster, Vi ser fram emot årets säsong med ny lekplats, ny minigolfbana och nybyggda och nyrenoverade stugor, säger hon.

Annars då? Hur får man alla andra jobb som också finns?

Arbetsförmedlingens tips är enkelt: Kombinera olika metoder. 

"Om du söker sommarjobb på flera olika sätt så ökar du dina chanser att lyckas. Använd Arbetsförmedlingen, kolla jobbannonser och kontakta arbetsgivare direkt. Berätta för alla – familj, kompisar, grannar, skolkamrater och chattkompisar – att du söker roliga sommarjobb eller extrajobb för ungdomar", tipsar de på sin hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!