Sjukhuset behöver bröstmjölk

För en för tidigt född bebis är det viktigt med bröstmjölk och innan mammans mjölk kommit igång kan man använda donerad mjölk. Tre månader efter att man fött barn kan man vara donator.

Bröstmjölk. För tidigt födda eller sjuka barn kan behöva donerad bröstmjölk. Även om det finns ersättning så är mjölk från bröstet det bästa för barnen.

Bröstmjölk. För tidigt födda eller sjuka barn kan behöva donerad bröstmjölk. Även om det finns ersättning så är mjölk från bröstet det bästa för barnen.

Foto: Terése Andersson

Västervik2016-08-26 21:30

Hur mycket donerad bröstmjölk det finns på Västerviks sjukhus varierar, det beror på hur många barn som behöver den och hur många som donerar. Barnsköterskan Kicki Mayrhofer Lindberg, en av de som jobbar på neonatalavdelningen i Västervik, säger att de just nu inte har så mycket mjölk.

– Vi har alltid behov av nya donatorer, säger hon.

Det tar alltid ett par dagar för en nybliven mamma att få igång sin mjölkproduktion och det är därför den donerade mjölken behövs till de för tidigt födda och de sjukaste nyfödda. För trots att det finns bra ersättning så är bröstmjölk det allra bästa. De små bebisarna har känsliga magar och de flesta tar emot mjölk bättre än ersättning. Mjölken får de genom sondmatning.

– De är så små att de inte kan äta på annat sätt än genom sondmatning, säger Victoria Adolfsson, barnsjuksköterska på barnavdelningen.

För att bli bröstmjölksdonator ska man ta kontakt med neonatalavdelningen. Först får man information om vad det innebär och hur det går till och att man måste vara fri från alkohol, tobak, narkotika och vissa mediciner. Om mamman godkänner villkoren så får hon ta tester mot bland annat HIV och hepatit. Även mjölken testas så att den är godkänd. Om allt är bra så får mamman med sig pump och flaskor hem. Pumpar gör man alltså själv hemma och sedan fryser man in mjölken. Mjölken skickas sedan ner till Kalmar där den pastöriseras och sedan skickas den tillbaka till Västervik. För en liter mjölk får man 250 kronor.

– Våra mammors mjölk skickas tillbaka till oss men om det behövs mjölk på andra sjukhus så kan de få köpa av oss. Vi hjälps åt i regionen om bristen på donatormjölk är stor, men det händer att även andra landsting ringer och vill köpa mjölk av oss, säger Kicki.

En donator kan ge bröstmjölk i tre månader efter att hennes barn är fött, sedan är inte mjölken längre anpassad efter de för tidigt föddas känsliga magar. Det är olika hur mycket mjölk man har i brösten och först och främst ska man se till att man har mat åt sitt eget barn. Men om man märker att man har mycket mjölk så är man välkommen att höra av sig.

– Det kan vara något man diskuterar på BVC, då är det bra om sköterskan där fångar upp mamman. Det är bra om de får kontakt med oss tidigt, säger Kicki.

Så förvaras mjölken

I rumstemperatur håller sig bröstmjölk i upp till sex timmar. I kylskåp håller mjölken i max tre dygn och i frys kan mjölken förvaras i tre månader vid minus 18 grader. Vid minus 20 grader eller kallare kan mjölken hålla i ett halvår.

Om du vill pumpa och spara mjölk för eget behov kan mjölken hällas i en iskubslåda. Lägg den sedan i en plastpåse som du märker med datumet. När mjölken har fryst kan man knacka kuberna ur lådan och förvara direkt i plastpåsen.

Källa: Amningshjälpen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om