Sjukhuset drabbas om länet spricker

Västervik vill till Östergötland, men vad händer om Oskarshamn och Hultsfred går mot Skåne i den nya regionindelningen? En utredning varnar för att en stor del av underlaget för Västerviks sjukhus rycks bort. Inofficiella beräkningar talar om att 700 jobb kan beröras.

Lena Segerberg.

Lena Segerberg.

Foto: Anders Steiner

Västervik2011-09-17 00:00

Det är landstingsdirektören Alf Jönsson som fått uppdraget att göra en konsekvensanalys av olika scenarier inför den kommande regionindelningen. En möjlighet som diskuterats är om Kalmar län skulle ingå i en stor sydsvensk region, tillsammans med Skåne, Blekinge och Kronoberg. I det läget har röster i Västervik och Vimmerby höjts för att bryta sig ur länet, och ansluta sig till Östergötland.

Enligt Alf Jönssons utredning kan ett sådant scenario få allvarliga konsekvenser för Västerviks sjukhus. Han är företegen med detaljer - han hänvisar till att han ska göra en presentation på kommunfullmäktige i Västervik den 25 september, men konstaterar ändå att för många kliniker på sjukhuset så ingår Oskarshamn, Högsby och Mönsterås kommuner i underlaget. Skulle de kommunerna försvinna till en annan region blir antalet patienter färre.

Den kristdemokratiske politikern Gudrun Brunegård är desto mer frispråkig:

- Det gäller till exempel kirurgen, ögon-, öron och barnkliniken. Förlorar sjukhuset 40 procent av sitt underlag blir det svårare att upprätthålla jourkedjor. De är slimmade som de är med det underlag som finns redan i dag.

Hon säger att hon sett inofficiella beräkningar, från anställda i vården som gjort uppskattningar av hur stor del av verksamheten som skulle beröras:

- Då talas det om 700 jobb.

Landstingsdirektör Alf Jönsson däremot vill inte göra någon uppskattning av hur många arbetstillfällen som kan vara i fara:

- Det är inte aktuellt förrän det är aktuellt.

Även den socialdemokratiska politikern Lena Segerberg är inne på att en delning av länet kan få stora konsekvenser för sjukhuset.

- Det är därför vi i landstinget har utgångspunkten att vi måste försöka hålla ihop länet.

Hon tycker dock att siffran 700 jobb låter väldigt hög.

- Då skulle det näst intill röra sig om en total nedläggning av sjukhuset. Västerviks sjukhus har ungefär 1 100 anställda.

Under oktober ska länets kommuner ha bestämt sig för vad de tycker i regionfrågan, och vid ett extrainsatt landstingsfullmäktige i december ska landstinget ta ställning till vilken region man vill höra.

Gudrun Brunegård (KD) tycker att sjukvårdsfrågorna måste väga tungt när man väljer regiontillhörighet.

- 90 procent av de resurser som regionerna kommer att få kommer at röra sjukvården. Infrastruktur, utvecklingsfrågor, kultur och andra frågor står bara för tio procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om