Mark- och miljödomstolen i Växjö kommer i början av nästa år att avgöra ärendet och eventuellt ge tillstånd till ett system för reservvattenförsörjning.
Tanken är att det här systemet för reservvatten även under normala förhållanden dagligen ska förse delar av sjukhuset med vatten av dricksvattenkvalitet.
Förbrukningen vid normal drift kommer att ligga på 15 000 liter per dygn, medan den vid ett nödläge stiger till de 100 000 liter per dygn som är sjukhusets totala vattenförbrukning.
Det här grundvattnet är tänkt att pumpas ur tre redan bergborrade brunnar, som sträcker sig ned till cirka 60 meter under markytan på sjukhusområdet.
- Vattenuttaget kommer att medföra en grundvattensänkning inom ett område med 400 meters radie från sjukhuset, förvarnar landstinget i den miljökonsekvensbeskrivning man håller på att ta fram efter att ha gjort flera provpumpningar.
- Förväntad eventuell miljöpåverkan berör främst enskilda brunnar, som kan få en försämrad vattentillgång.
Man pekar också på att det finns risk för sättningar i hus inom det aktuella påverkansområdet när stora mängder vatten börjar pumpas upp.
Kalmar läns landsting vill nu, genom ett samrådsförfarande, få in synpunkter från både särskilt berörda och allmänheten i övrigt vad gäller den planerade reservvattenförsörjningen på Västerviks sjukhus. Synpunkter som tar sikte på sådant som särskilt bör beaktas och utredas i arbetet med miljökonsekvensbeskrivningen.