Sjunkbomber vid Kungsgrundet

Sverige stod i stort sett utanför det andra världskriget. Men ändå hände det mycket i farvattnen utanför Västervik.

Bogsering. Vid arbetet med att bärga delar av m/s/ Luleå användes kranpråmen Herkules och bogserbåten Pollux.

Bogsering. Vid arbetet med att bärga delar av m/s/ Luleå användes kranpråmen Herkules och bogserbåten Pollux.

Foto:

Västervik2006-04-05 00:25
Den 11 juli 1942 torpederades det svenska malmfartyget Luleå av en rysk ubåt i närheten av Kungsgrundet. Luleå var lastad med svensk järnmalm som var under transport till den tyska krigsindustrin. Åtta besättningsmän på m/s Luleå omkom.

Bara två dagar tidigare hade ångaren Margareta torpederats vid Arkösund. Vi detta tillfälle följde 14 besättningsmän med i djupet. Torpederingen av Margareta upprörde mycket eftersom fartyget var på väg in till svensk hamn med sin last.
Bara under denna sommarvecka 1942 sänktes inte mindre än åtta fartyg i Östersjön av ryska ubåtar.

För något år sedan skrev vi i VT om undervattensfilmaren Markus Nord som för Västerviks Museums räkning filmat vattnen kring bland annat Slottsholmen. Men Markus hade och har även andra projekt på gång. Bland annat att filma det som finns kvar av m/s Luleå på havets botten.
- Det är inte så mycket. Delar av skrovet och en massa utspridd järnmalm som tydligen aldrig bärgades. Det var för svårt och icke lönsamt, säger Markus Nord.
- Men målsättningen har blivit att göra en dokumentär om hela händelseförloppet med torpederingen av m/s Luleå. En dokumentär som förhoppningsvis kommer att visas i svensk television.
Markus har kommit en god bit på väg och har till och med träffat en besättningsman från Luleå.

När m/s Luleå passerade utanför Västervik så fanns svenska marina fartyg i närheten. Efter torpederingen så fälldes sjunkbomber från de svenska fartygen som var Snapphanen, jagaren Nordenskiöld och minsveparen Landsort.
- En större oljefläck uppstod efter insatsen men det var inte den ryska ubåten S7 som träffats, säger Markus Nord. En tid trodde man att ytterligare en ubåt funnits på platsen och blivit träffad. Men någon bekräftelse fick man aldrig.
Nämnda ryska ubåt sänkte flera fartyg i Östersjön.
- Senare på sommaren 1942 så torpederades den ryska ubåten i sin tur av en finsk ubåt och kapten och ytterligare någon togs som krigsfångar.

Efter det att vi nämnde filmningen av m/s Luleås vrak har vi fått hjälp med lite bilder. Alldeles nyligen skickade Västerviksbördige fotografen Sune Ekstrand i Växjö en bild som togs just den 11 juli 1942 när de svenska fartygen fällde sjunkbomberg.
- Jag har fått bilden av en numera avliden granne, Harry Lundqvist, som var med på Landsort varifrån bilden tagits, säger Sune Ekstrand.
1952 ägde omfattande bärgningsarbeten rum av delar från m/s Luleå. Det var det tyska bärgningsbolaget Taucher Harmsdorf som utförde arbetet.

Bilder från det arbetet har vi fått låna av Kalle Henriksson som var med under arbetet och tjänstgjorde som tolk.
- Taucher Harmsdorf hade sin bas vid Ballastudden och tyskarna bodde på en utrangerad Waxholmsbåt som låg förtöjd vid Ballastudden.
Det upptagna skrotet från
m/s Luleå lagrades ett stycke från Ballastudden och gick sedan till nedsmältning vid järnverk i Halmstad, Gävle och Västerås. Bland det som bärgades fanns en kompresson samt hela fartygsmaskineriet som togs upp i delar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om