Vore det realistiskt att starta skoldagen något senare än i dag och skulle det vara bra?
Jasmina Komina, som läser andra året på Ekonomiprogrammet tycker att det vore bra att starta dagen vid nio eller tio.
– Då skulle jag kunna sova ut på morgonen och hinna äta frukost i lugn och ro. Vi börjar senare några dagar i veckan redan nu och när vi gör det känner jag mig mer vaken och hänger med bättre under lektionerna, säger Jasmina Komina som tilllägger att hon är kvällspigg.
– Jag sitter hellre och pluggar på kvällarna än på morgonen. Jag har inga problem med att sluta lite senare om dagarna, säger hon.
Emil Högström och Rasmus Rosén, elever på Industritekniska programmet, har olika åsikter. Emil Högström, som startar dagen med en timmes bussfärd, skulle gärna börja senare om dagarna. Rasmus Rosén håller inte med.
– Jag skulle hellre börja tidigare och sluta tidigare. Jag vill hinna göra något efter skolan, säger Rasmus Rosén.
Klasskompisarna Tilde Nordqvist och Felicia Edlund tror båda att de skulle prestera bättre om de slapp börja tjugo över åtta. Felicia Edlund behöver gå upp redan halv sex för att hinna med skolbussen som går klockan sju.
– Jag somnar för sent och dygnsrytmen var inte den bästa efter sommarlovet, säger Felicia Edlund.
Manda Hedin, som precis börjat på Ekonomiprogrammet, åker buss till skolan ibland. Hon tycker att det är bra att börja tidigt.
– När man åker buss vill man inte komma hem för sent. Jag vill ha tid att plugga när jag har kommit hem, säger Manda Hedin.
Fredrik Åhlin, lärare på Västerviks gymnasium, är positiv till förändrade skoltider om det är så att gedigen forskning menar att sovmorgon innebär högre prestationer.
– Det är lätt att man låter gamla strukturer råda och inte vågar testa nya saker. På samma sätt som staten förändrar läroplanen så skulle vi kunna testa nya grepp vad det gäller det här, säger Fredrik Åhlin.
Enligt Västerviks gymnasiums gymnasiechef Jörgen Jonsson är senare start på skoldagen inget som gymnasiepersonalen reflekterat särskilt mycket över.
– Vi bor i en vidsträckt kommun och måste ta hänsyn till bland annat busstider när vi sätter ihop elevernas kurser. Skoldagen börjar tjugo över åtta men redan i dag är det många som börjar senare ibland. Och en del dagar pågår lektioner fram till 17.30 och på torsdagskvällar ordnas det matlagningskurser. Jag ser inte att det skulle vara möjligt att alla började senare på morgonen, säger Jörgen Jonsson.
På Gamlebygymnasiet startar skoldagen kvart över åtta och pågår till klockan fyra. Eleverna som bor på skolans internat är redan på plats och har ingen restid. De serveras frukost och övriga måltider på skolan.
– Om vi skulle börja senare skulle eleverna behöva sluta senare och då skulle det vara svårare för dem att hinna med fritidsaktiviteter. Men det här är ingenting vi diskuterat jättemycket, men frågan kommer upp emellanåt, säger Gamlebygymnasiets rektor Sofie Alvarsson.
Att bo på internat innebär dessutom att ingen förälder säger till när man ska gå och lägga sig.
– Vi kan serva eleverna med mat, men vi kan inte lägga och stoppa om dem. Vi jobbar på att de själva ska förstå vikten av bra sömn så att de går och lägger sig i tid, säger Sofie Alvarsson.