Ska han tvingas riva huset?

Privatperson i kläm mellan länsstyrelsen och försvaret.

Västervik2003-04-08 06:00
Måste Anders Gunnarsson i Loftahammar riva sitt nybygda hus? Ja, den saken kommer att avgöras inom kort.
Anders Gunnarsson bor i Sandered utanför Loftahammar. Där, på egen mark, har han efter godkänt bygglov av både kommun och länstyrelsen byggt ett nytt hus för permanentboende om fyra rum och kök, samt garage. Huset är på cirka 170 kvadratmeter.
- Egentligen ville jag bygga på en annan plats, cirka 100 meter från den plats där huset nu ligger, och betydligt längre från de omtalade masterna, berättar Anders Gunnarsson, men det fick jag inte.
- På den platsen är marken i det närmaste helt slät och plan. Kanske en del schaktning var tvungen att göras, men i mindre omfattning.
- Jag sökte bygglov, men var även tvungen att söka dispens hos länstyrelsen eftersom platsen ligger nära sjön. Tyvärr fick jag avslag från länstyrelsen om den plats jag ville ha då huset skulle störa friluftslivet i området!
- Det är ju löjligt, säger Anders Gunnarsson. De människor som kommer hit och idkar friluftsliv, de är lätt räknade. Jag vet över huvud taget inte om en enda människa som varit här i det ärendet.
- Hur eller hur så blev jag anvisad en plats där huset nu nästan ligger. Den platsen var i en hög slänt i direkt anslutning till de fundament som en av försvarets master är fästa vid.
Mot den platsen protesterade jag vilket resulterade i att jag fick flytta husgrunden ett antal meter längre ner i samma slänt. Där har jag sedan byggt huset, men inte nog med detta.
- Där huset nu är placerat och där jag fått godkänt att bygga där gick den gamla vägen ner till en del sommarstugor som finns i området. Jag har tvingats bygga en ny väg, kanske 200-300 meter lång eftersom mitt hus är byggt mitt på den gamla vägen. Bara detta vägbygge har kostat mig åtskilliga tusenlappar i form av fyllnadsmaterial, makadam och grus. Att jag sedan fått skaffa mängder med fyllnadsmaterial till själva husgrunden gör inte saken bättre.
- Hade jag fått bygga där jag ville från början hade allt detta strul aldrig kommit i fråga, säger Anders Gunnarsson vidare.
I april 2002 överklagade försvarsmakten länstyrelsen beslut om byggnadslov på nämnda plats. I mars 2003 skulle ett yttrande kommit in till Regeringskansliet. I annat fall kan ärendet komma att avgöras på det underlag som är befintligt.

Om nu överklagandet går igenom och du tvingas riva huset, vad händer då?

- Det törs jag inte tänka på, säger Anders Gunnarsson. Då får myndigheterna bygga ett nytt hus åt mig.
- Jag kan inte tänka mig att jag ska behöva komma i kläm för att myndigheterna inte har ordning på sina papper.
I skrivelsen från försvarsmakten till miljödepartementet kan man bland annat läsa att de aktuella masterna är placerade cirka 30 meter från huskroppen och cirka 20 meter från aktuell tomtmark.
Tomten till Anders Gunnarssons hus gränsar direkt till en av masterna. Staglinor är i direkt anslutning till tomtgränsen.
Då masten befinner sig på en höjd bredvid huset och dess höjd är cirka 20 meter är risken för nedfallande is på tomten i första hand och huset i andra hand uppenbar.
Länstyrelsen har anfört att bostadshuset i sig inte påverkar försvarets anläggning. Försvarsmakten delar inte denna bedömning.
Att ha byggnation så nära en anläggning är direkt olämpligt, skriver man från försvarsmakten.
Den konstaterar att länstyrelsen antagit att masten skulle avvecklas efter den siste mars i år. Så är dock icke fallet. Masterna kommer inte att monteras ner, däremot kanske det blir en del förändringar. Mastens längd kan komma att kortas.
- Den här anläggningen byggdes redan i början på 1960-talet. Därefter byggdes flera sommarstugor i närheten, vilka finns där än idag, men de får tydligen finnas kvar utan åtgärd, säger Anders Gunnarsson avslutningsvis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om