Nu har både arbetsgivaren och föräldraföreningen i Loftahammar reagerat. Tillsammans har de skrivit ett brev till landstinget och Västerviks kommun. Där ställer de frågan om det är rimligt med en så lång insatstid vid en arbetsplatsolycka.
Wienerbagarns platschef Klas Steensrum berättar att olycka inträffade vid på torsdagsförmiddagen. En man klämde sig i en maskin och förlorade övre delen av ett finger. Hans arbetskamrater ringde genast 112, och relativt snabbt var räddningsmän från den lokala deltidsstyrkan på plats och kunde agera samariter.
Väntan på ambulans blev däremot lång enligt brevskrivarna: en timme och en kvart.
- Det är möjligt att de tvingats göra en prioritering med ett mer akut fall på annat håll, men hade vi vetat att väntetiden skulle bli så lång hade vi kört in den skadade själva, säger Klas Steensrum.
I brevet reagerar de på att den polis som skickades ut för att utreda olyckan var på plats före ambulansen. Polisen gör ingen akututryckning vid sådana här fall.
Erik Lexne som är verksamhetschef för den prehospitala kliniken i länet, det vill säga ambulansvården, blir förvånad när han får höra kritiken.
- I princip är artikeln färdigskriven i har gjort en undersökning i vår databas. Vi fick larmet 11:47 och var ute 12:20. 13:10 var patienten inne på Västerviks sjukhus.
Olyckan klassades som ett prio-2-fall, det vill säga läget var akut men inte livshotande. Enligt databasen höll ambulansvården de tidsgränser som gäller.
Brevets andra undertecknare, Linda Svensson, ordförande för Loftahammars Föräldraförening, har inte alls samma bild av tidsåtgången. Hon jobbar själv på Wienerbagarn:
- Jag var inte närvarande när olyckan inträffade utan satt i ett sammanträde. Vid 11:15-11:20-tiden fick jag höra vad som hänt och var ute och pratade med den skadade. Då hade man ringt till SOS-alarm.
Hon bedömer att ambulansen var framme vid 12:20. Fram tills dess undrade folk på företaget varför det inte dök upp någon ambulans.