Skakig resa för aktie- ägare i Västerviksföretag
För ett år sedan börsnoterades Västerviksföretaget Biometron. Den som satsade pengar i bolaget har fått uppleva en berg-och dal-bana med först en brant uppgång, och sedan en utförslöpa.Den som köpte aktien när den stod som högst har fått se sitt kapital mer än halveras.
Patrik Lingårdh.
Foto:
Organisationen Aktiespararnas expert Gunnar Ek varnade dock för att en skakig resa kunde vänta. Biometron är ett litet företag, med få aktier ute på börsen. Därför kunde svängningarna framöver bli häftiga.
Så har det också blivit kan man konstatera ett år senare. Från en toppkurs på över sju kronor låg aktien på fredagen på 2,75 kronor. Den som ryktes med i uppgångsyran för ett år sedan och köpte aktien när den stod på topp, har med andra ord fått se sin investering mer än halverats under året.
Redan under våren började det bära utför. I november nådde aktien botten - anledningen var då att företaget gick ut till sina aktieägare och bad om mer kapital genom en emission. Nya aktier såldes för 2,50 kronor.
Det ska också sägas att redan för ett år sedan förvarnade bolagets styrelseordförande Åke Zetterberg om att företaget gick med förlust och att det kapital som fanns inte skulle räcka, och att en emission skulle komma.
Hur ser då läget ut?
VD:n Patrik Lingårdh som anställdes i början av året är optimistisk. Planen för ett år sedan var att man skulle bli lönsam mot slutet av 2007. Den målsättningen ligger fortfarande inom räckhåll.
- Vi har jobbat intensivt med försäljning, och sålt mycket mer än tidigare.
Häromdagen plockade bolaget hem sin största order hittills. En utskärningsbänk för patologilaboratorier.
Under januari och februari ska Biometron leverera order som sammanlagt är värda över 80 procent av omsättningen som man kom upp i 2006.
I november gick man alltså ut och bad aktieägarna om mer pengar. Upplägget var sådant att man som mest kunde ha fått in 6,5 miljoner kronor - bolaget fick in 5,3 miljoner.
- Jag är glad och nöjd. Försäljningen har gått bra, och det känns bra att vi fick in så mycket pengar i emissionen. Nu ska vi jobba för att försäljningen ska öka och företaget bli lönsamt, säger Patrik Lingårdh.
Han är optimist för framtiden. Oavsett hur det går kommer Biometron nog inte att bli ett stort företag sett till antalet anställda. I dag är man fyra anställda. Förmodligen kommer ytterligare två personer att anställas under första halvåret 2007. Det kan bli fler senare, men företaget kommer aldrig att bli någon stor tillverkningsindustri.
- När vi gör borden monterar vi dem av standarkomponenter som vi köper in. Vi ska syssla med försäljning, marknadsföring och konstruktion av borden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!