Skärgården lockar många

Hundratals kom för att gå på auktion, äta gott och köpa lokala produkter på Östra Eknö.

Tonny Olsson är en av männen bakom Eknödagen. Foto: Mattias Ahlm

Tonny Olsson är en av männen bakom Eknödagen. Foto: Mattias Ahlm

Foto:

Västervik2003-07-21 06:00
- Pepparviken nästa! säger Siv Nilsson från Flatholmen när hon bromsar in vid bryggan.
Där hämtas besökarna till Östra Eknödagen med traktorskjuts och får åka bort till Kapellet eller till Hasses loge.Vid Hasses loge finns försäljning av lokala produkter som hantverk, konst , honung och inläggningar. Där finns också möjlighet att sitta ner och få sig en bit mat. Inne i logen är det filmvisning om Östra Eknö förr i tiden.
Hasse själv, det är Hans Ringenhag, som tillsammans med Tonny Olsson arrangerar Östra Eknödagen för andra gången.

- Vi sa i fjol att vi ska fortsätta i ett år till och se hur det utvecklas.
Om han har hälsan, säger Hans Ringenhag, så blir det en fortsättning också nästa år. Meningen med Östra Eknödagen är att visa upp ön.
- Händelöp har den här Händelöpdagen och då tänkte vi också att vi skulle ha en aktivitetsdag här ute.
Redan tidigare har Hans Ringenhag och Tonny Olsson kört turer med turister ut till ön.
- Det finns ju mycket att se på Eknö för sådana som inte är vana vid att leva i den miljö som vi gör. Det är mycket gamla hus och gammal miljö som är bevarad. Vår gård är 500 år gammal, berättar han.
Det är många som kommit till Östra Eknödagen, fler än förra året får vi veta, vid tolvtiden har runt 300 åkt med de arrangerade båtturerna ut till ön och fler har kommit med egna båtar och från Händelö. Särskilt auktionen i Kapellet är välbesökt. Där trängs så mycket folk så sittplatserna har tagit slut och nästan lika många till får stå. Auktionsutroparen Per Helleblad auktionerar ut allt från bordslöpare till vettar i en flygande fläng. Många har också tagit sig bort mot Hasses loge där de låter sig väl smaka av den mat som serveras och strosar bland stånd med allehanda hantverk.
Vid ett stånd står Håkan Blohm och säljer vettar och honung från Östra Eknö. Tillsammans med sin fru har han biodlingen som en hobby.
- Vi har tre bikupor. Fördelen är att det inte finns någon besprutning här.
Vettarna har han inte gjort själv, de är tillverkade av Jens Martinsson vars familj faktiskt är den enda bofasta på ön.
- Jag skulle tippa att det tar ganska lång tid att göra en sådan här. Först ska man ju hitta dem och skjuta dem, säger han om vettarna som är tillverkade av riktiga sjöfåglar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om